Studenten van hogeschool Zuyd Heerlen en Maastricht zijn op dit moment bezig met een project over Rijangst.
Na wat speurwerk over rijangst kwamen de heren Rick Wolfs en Jens Vanmechelen terecht bij Relaxed Driving omdat ze zochten naar ” een professionele partij die deze angst erkent en met ons in gesprek wil gaan”
Onder het mom van kennisdeling en toekomstgericht werken ben ik op deze uitnodiging ingegaan.
Wie zijn deze 2 heren en waarom hebben ze juist gekozen voor dit project?
Een korte introductie:
Rick Wolfs
Ik studeer CMD (Communicatie en Multimedia Design) aan de Zuyd Hogeschool te Maastricht. Een half jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met virtual reality waarbij ik een virtuele cruisetocht heb gemaakt voor ouderen met dementie. Hierdoor heb ik naast mijn passie voor auto’s ook een passie voor VR opgebouwd. Met dit project combineer ik mijn passie’s en bouw ik aan een toekomst.
Jens Vanmechelen
Ik studeer Healtcare engineering aan de Zuyd Hogeschool te Heerlen. Ik heb in het verleden een aantal projecten gedaan met virtual reality binnen de zorgbranche. Deze combinatie heb ik echter nog niet gezien, maar klinkt als een leuke uitdaging.
Waarom
Wij hebben beiden een grote passie voor auto´s en het autorijden. Wij wisten dat we voor onze afstudeerstage iets wilde gaan doen met Virtual Reality in combinatie met autorijden. Na een aantal brainstormsessies kwam het topic rijangst ter sprake. Op basis hiervan hebben wij een klein beetje onderzoek gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat ongeveer 1 op de 17 mensen last heeft van rijangst. Dit is natuurlijk een zeer grote groep en deze mensen zouden wij graag willen helpen, zodat zij met net zoveel plezier in de auto kunnen stappen, zoals wij dat doen. Tijdens ons afstudeerproject onderzoeken wij het desensibiliseren van rijangst door middel van Virtual Reality.
Tijdens ons 2 uur durende gesprek! kwamen onder andere de volgende vragen aan de orde:
1. Kan Virtual Reality helpen tegen rijangst?
2. Wat is een absolute “must” bij een simulator?
3. Welke opbouw van Exposure (bloorstelling) is er nodig?
4. Hoe Rieëel moet een simulatie zijn?
5. Wat zijn de voordelen van een simulatie ten opzichte van een Rijangst Reductietraining?
De korte versie van de antwoorden:
Hallo, sinds een behoorlijk aantal jaren heb ik (na een paniekaanval op de snelweg) hevige rijangst. Het rare van dit alles is dat ik bijvoorbeeld gerust de ring van Groningen durf te nemen, terwijl het daar vaak drukker en chaotischer dan op de snelweg. Dit kan ik dus niet plaatsen. Het zou toch eigenlijk andersom moeten zijn? Ik heb mijn rijbewijs bijna 21 jaar en heb altijd schadevrij gereden. Ik ben op verschillende manieren mijn angst aangegaan. Ook door een bepaald stuk snelweg te nemen en dan de volgende afslag er weer af. Ik bleef angst voelen en ondanks dat het best goed ging durf ik het dan ineens toch weer totaal niet. Ik begrijp mijn eigen gedachtegang hierin niet. En ik mis de vrijheid van het autorijden. Mijn wereld is erg klein geworden maar ik blijf op zoek naar de juiste oplossing. Dus ik denk dat dit project ook fijn voor mij zou zijn. Opgeven is geen optie voor mij:-)
Hallo Heleen,
Dank voor je reactie.
Waarschijnlijk speelt je eerste ervaring van een paniekaanval grote parten in je angst.
Juist omdat de paniekaanval heeft plaatsgevonden op de autosnelweg en niet op de ring van Groningen.
Dit verklaart waarom je de angst niet ervaart op de ring van Groningen.
Het is logisch dat je de beperking ervaart, een goede psycholoog kan je op weg helpen om de negatieve gedachtes om te zetten naar positieve gedachtes.
De scherpe kantjes van de angst kunnen verholpen worden met EMDR. vraag de psycholoog naar de mogelijkheden.
Met de mentaliteit die je laat zien ben je zeker op de goede weg om van je rijangst af te komen.
Je krijgt bericht als je geselecteerd wordt voor het project!
Succes met je verdere aanpak.
Anesti.
Hoi,
Ik las bovenstaande tekst en met een lichte huivering zou ik me er graag voor willen opgeven.
Ik ben 39, heb m’n rijbewijs sinds m’n 19e en ik vind snelwegen, ja: eng.
Vooral mensen die invoegen van rechts en zelf hard rijden … En in het midden rijden met aan weerszijden auto’s: ook killing.
Ik rijd gerust in de stad en binnendoorweggetjes (handige functie van Google Maps: snelwegen vermijden), maar ik merk toch dat het een belemmering is. Schaam me er ook wel voor.
Ik was al nooit erg dol op de snelweg, maar we hebben een paar jaar geleden in Engeland een aanrijding gehad (op rechts) en sindsdien is het echt wel mis. Ik heb wel snelwegen gereden maar merk dat ik het steeds meer vermijd. Laatst een heel klein stukje geprobeerd, een vertrouwd gedeelte. Mezelf moed inpraten, zwetende handen, echt verschrikkelijk.
Ik vind het ook vreselijk eng om naast iemand te zitten in de auto, maar dat terzijde 🙂 . Ik zou hier dolgraag van afkomen en hoop dat jullie me kunnen helpen.
Hoi Fleur,
Wat fijn dat je jezelf en anderen wilt helpen!
Het is inderdaad niet fijn dat je niet lekker ontspannen op de snelweg kan rijden.
Een paar kleine tips voor als je weer moed hebt verzameld.
1. Diegene die invoegt moet ervoor zorgen dat hij “er tussen” kan. Jij mag hierbij een beetje helpen door gas los te laten of gas bij te geven. Leg die druk niet op jezelf.
2. Wie zegt dat je hard moet rijden? Als je rustig op de rechterrijstrook 85 km/h – 90 km/h rijdt hinder je niemand en zo blijf je toch op de snelweg rijden.
3. In het midden rijden zou ik in eerste instantie nog even niet doen. (als dat kan) Eerst weer even wennen aan het gevoel dat die snelweg eigenlijk niet zo heel eng is.
Google maps kan een mooi systeem zijn maar om nu de snelwegen te gaan vermijden is allerminst handig.
Op korte termijn zal je angst afnemen helaas op lange termijn zal de angst toenemen. Gevolg is dat je straks nog meer moeite krijgt om op de snelweg te gaan rijden.
Vermijding is de grootste vijand van rijangst!
Het ongeval kan een aanleiding zijn voor je angst wat niet betekend dat je elke keer een ongeval krijgt als je in de auto zit.
En dat weet je zelf ook, die nare gedachte speelt een kleine rol.
Super knap dat je zelf weer de snelweg bent op gegaan!
En zeker in het begin zijn zwetende handen normaal, dat hoort er nu eenmaal bij. Het is vanzelf gekomen en gaat ook weer vanzelf weg, Ervaar die fysieke ongemakken en laat ze er zijn, dus toelaten is het magische woord.
Toelaten in de breedste zin van het woord.
Toelaten van je gevoelens
Toelaten van positieve gedachten
Toelaten van negatieve gedachten (bedank kort je negatieve gedachten voor de info en ga meteen door) terug naar positief!
Toelaten van fysieke gewaarwordingen.
Veel succes met oefenen!
Anesti.
Goed gezegd en bedankt, hier heb ik zeker al iets aan!
Graag gedaan Fleur.
Succes, je kan het!