Afgelopen week ontving ik een telefoontje van iemand die na een verkeersongeval een trauma heeft overgehouden. Een ingrijpende gebeurtenis die je leven compleet overhoop kan halen.


Wat is nu precies een trauma?



Een trauma is het emotionele letsel wat is opgelopen na een heftige / afschuwelijke gebeurtenis. Er zijn verschillende vormen van trauma’s in dit artikel bekijken we het vanuit het verkeersoogpunt.

Na een verkeersongeval kan iemand enkele weken last hebben van een acute stressstoornis, waarbij sprake is van:

  • Herbelevingen
  • Angst
  • Slaapproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Somberheid

Wanneer deze bovengenoemde stressreacties langer dan een maand aanhouden spreken we van een posttraumatische stressstoornis

Een trauma meemaken is heftig. Traumatisch betekent ‘blootstelling aan een feitelijke of dreigende dood, of ernstige verwonding’.  bijvoorbeeld bij een verkeersongeval. Ook als je getuige bent geweest van een ander die dit overkwam, of hebt vernomen dat een naaste een heftig ongeluk heeft gehad kun je een trauma oplopen.

Reactie op een trauma


Ook de reactie op een trauma verschilt per individu. Het grote verschil zit in de veerkracht en de steun vanuit de omgeving. De verwerking van een trauma gaat vaak gepaard met angst, somberheid, en slaap- en concentratieproblemen. Vaak verdwijnen deze klachten geleidelijk. Na een tijdje gaat ‘het leven door’. Als de reactie heftiger is en/of langer duurt, kan sprake zijn van een psychische aandoening. Neem in dat geval contact op met een gespecialiseerd psycholoog. Een trauma leidt echter niet bij iedereen tot psychische problemen.


PTSS posttraumatische stressstoornis


PTSS. Hierbij heb je dezelfde symptomen als bij de acute stressstoornis, het verschil is dat deze minimaal een maand aanwezig zijn. Dit zijn reacties op zeer heftige gebeurtenissen. Vaak zijn er herbelevingen van de gebeurtenis. De herbeleving wordt uitgelokt door een zogenaamde ‘trigger’. Dit kan gaan om subtiele dingen, zoals een geur, klank of plaatje. Uit eigen ervaring merkte ik vooral vlak voor het slapengaan de herbelevingen.

Onwerkelijk gevoel


De depersonalisatie / derealisatiestoornis is een stoornis in het bewustzijn waarbij iemand zichzelf of zijn omgeving als onwerkelijk en vreemd ervaart. Deze episoden komen vaak voor als gevolg van stress of een traumatische gebeurtenis.

 


Hoe vaak komen deze problemen voor?


Na enig speurwerk blijkt dat ongeveer 80% van de mensen in hun leven een traumatische gebeurtenis meemaken. 10% ontwikkelt PTSS. De helft van de mensen zoekt geen hulp.

 


Waar helpen wij mee?


Relaxed Driving geeft geen rijles, wij verzorgen rij-trainingen in samenwerking met gespecialiseerde trauma coaches voor het beste en blijvend optimale resultaat. Ook werken wij samen met psychologen die het effect van gespreksvoering met aansluitend exposure (blootstelling) als zeer effectief ervaren.

Mocht je na het lezen van dit artikel vragen hebben aan mij of één van de coaches stel ze gerust onderaan dit artikel in het reactieveld.


Foto door Thiago Matos via Pexels