Wat gebeurt er als je aan rijangst oplossen denkt?

Een denkwijze kan zijn:

  • Rijangst is angst voor het rijden dus los je dat op in de auto
  • Rijangst begint in je hoofd en baant zich een weg naar de auto

Rijangst begint inderdaad in je hoofd. (zoals je zelf waarschijnlijk al gemerkt hebt) En vervolgens gebeuren er allerlei vervelende dingen in je lichaam, van zweten tot en met de gedachte om dood te gaan.

Onbewuste processen

 

Dit zegt wikipedia: Met het onbewuste en het onderbewuste worden geestelijke processen zoals gedachten en gevoelens bedoeld die niet, of niet onmiddellijk, voor het bewustzijn toegankelijk zijn, en die niettemin iemands gedrag kunnen beïnvloeden.

Daniel Kahneman, de eerste psycholoog ooit die de Nobelprijs voor de economie heeft gewonnen kwam tot deze ontdekking en heeft dit uitgewerkt in het boek ‘Thinking Fast en Slow’. In dit boek onderscheidt hij 2 verschillende denkprocessen in ons brein, systeem 1 en systeem 2.

Systeem 1. intuitie, instinctief, snel, zonder inspanning, stuurt suggesties naar systeem 2                                                 Systeem 2. Rationeel denken, op aanvraag, langzaam, verandert suggesties in overtuigingen.

 

 

Coaching

Tijdens de opleiding tot N.l.p. Master practitioner heb ik mogen ervaren hoe het is om met onbewuste processen (systeem 1) te werken. Deze processen bepalen tenslotte voor 95% ons gedrag. Een eerste kennismaking was hypnose. Veel spookverhalen doen de ronde en de meeste van ons kennen wel de beelden van iemand die een denkbeeldige citroen eet. Tijdens een coachingssessie kan het zijn dat je aan onbewuste processen gaat werken. Processen die je rijangst in stand houden. En geloof me er komt geen citroen aan te pas. Het is zelfs zo dat als jij niet aan je onbewuste processen wilt werken er ook niks gebeurt. Het lijkt misschien dat je niks in te brengen hebt tijdens een hypnose echter het tegendeel is waar. Wat jij niet wilt dat er gebeurt gebeurt ook niet! (je hebt een kluis in je brein waar niemand bij kan)

 

Afgelopen week heb ik nog een keer mogen ervaren hoe het is om langer onder hypnose te zijn (ongeveer een uur) en uit eigen ervaring kan ik vertellen dat deze coach je erg veilig en vertrouwd laat voelen en je eigen onbewuste processen naderhand samen te evalueren (systeem 2).

                                                                              Een lekker warm dekentje over je heen!

 

Wat kan een coach voor jou betekenen? 

 

I.E.M.T  Integral eye movement therapy

Na een I.E.M.T sessie gebeurt er van alles in je brein. De verbindingen tussen het limbisch systeem (waarin onder andere  de emotie en emotiegeheugen en motivatie zit) en de neocortex (verantwoordelijk voor de waarneming, bewuste beweging, redeneren en abstract denken) worden gereset.

Oogpatronen

Door middel van oogpatronen worden herinneringen met zware lading naar het passieve geheugen verplaatst.

 

Het brein blijft zoeken in oplossingen.

Wanneer we ervaringen geen plaats kunnen geven blijft het slimme brein zoeken. Hierdoor gaan we piekeren en ons zorgen maken. Blijven we cirkelen door de pilaren van emotiesin een loop!

Zonder dat we ons ervan bewust zijn wordt het ik er moe van al dat gedenk.

 

Patronen

I.E.M.T zal de gemaakte patronen versterken zelfs nog na dagen zelfs weken. Als de emotionele lading milder wordt of soms zelfs in zijn geheel wordt geneutraliseerd dan heeft het on-bewustZIJN zijn werk gedaan.

Soms heb je aan één sessie genoeg. Sommigen hebben meerdere nodig… het ligt er helemaal aan hoeveel lading en emoties als ondragelijk of onhandig wordt ervaren.

 

Amygdala

Soms kan de de amydala (gevoels  / emotiesysteem) overprikkeld zijn waardoor informatie ongefilterd binnen komt. Het algehele zenuwstelsel is onrustig geworden. In combinatie met hypnose wordt het zenuwstelsel voor langere tijd meer en meer rustiger en kalmer..

Uit ervaring kunnen we vertellen dat de combinatie van een goede coach en rijangst reductietrainer goud waard is.

Waar de coach de gedachten aanpakt laat de trainer ervaren en zien dat er verandering heeft plaatsgevonden. Op een vlotte, veilige, zelfstandige en uiteindelijk ook een leuke manier.

Want uiteindelijk is autorijden fantastisch!

Waar moet een coach voor jou aan voldoen?

 

Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder.

Foto door Polina Zimmerman via Pexels