Vechten vluchten of bevriezen zijn de mogelijkheden die we vanuit onze oude hersenen hebben meegekregen.
En daar mogen we het mee doen.
Hoe weet je nu welke methode bij jouw past?
Als de eerste vechtmethode bij je past dan ben je waarschijnlijk nu nog steeds actief bezig met het aanpakken van je rijangst. Je blijft doorgaan totdat het echt echt echt niet meer gaat. Een opbouw van frustratie is vaak het gevolg. Maar hey je bent niet voor niks een vechter tegen je rijangst dus je gaat door. met alle negatieve gevolgen van dien. Zoals chagrijnig, vermoeid. pijn stress enz.
Ben je een vluchter bij je rijangst dan zal je merken dat je van je angst afgaat En heel erg creatief met je angst om kan gaan. Voor je karretje spannen wil ik nog net niet zeggen maar het komt aardig in de buurt. Enkele voorbeelden: ik voel me niet zo lekker wil jij rijden, of jij kan dat zo goed, rij jij maar en zo zijn er nog 1000 uitvluchten die in je portfolio zitten.
Bevriezen is het eigenlijke niks doen, je bent bevroren van de gedachte van angst of je bevriest als je aan het rijden bent, dit neemt niet weg dat je helemaal niks meer kunt. Bevriezen tijdens het rijden uit zich vaak in het met 80 km/h rijden op de rechterrijstrook van een autosnelweg. Verder geen actie of andere zaken die je doet.
Een oplossing voor alle 3
Oplossing: 1 Bij Vechtgedrag is het belangrijk om je gevoel toe te laten. Je voelt daadwerkelijk de angst (en ja dat is best spannend) vervolgens tijdens het rijden zal deze angst steeds minder worden. Simpelweg omdat het potje adrenaline leeg raakt. Adrenaline zorgt er mede voor dat je de angst ervaart, na een kwartiertje tot een half uurtje ervaar je een enorme rust in het rijden, juist precies wat je eerder ook hebt ervaren.
Oplossing 2: Vluchten is de tweede in het rijtje, met vluchtgedrag ga je juist weg van je angst. En dat kan op verschillende manieren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om net te doen of het er niet is, natuurlijk zijn smoesjes verzinnen een hele goede oplossing. En je weet dat je daar goed in bent. De oplossing is bewust worden van je gedachten en wat je zegt voor wat betreft het autorijden. Verzin je het smoesje om niet te rijden? Denk eerst na voordat je terugvalt in het oude patroon van smoesjes verzinnen / vluchten
Oplossing 3: Bevriezen is zoals je hierboven hebt kunnen lezen eigenlijk niks doen. Je blijft doen wat je doet zonder buiten je comfortzone te treden. En je comfortzone is al erg klein in de auto. Wat is nu de oplossing tijdens of vlak voor het bevriezen. Je hebt de ervaring dat het enorm spannend is als je gaat autorijden en je denkt dat je misschien oncontroleerbare handelingen gaat uitvoeren. Echter is dit nog nooit voorgekomen. De beste oplossing is om kleine stapjes buiten je comfortzone te maken. hele kleine stapjes zodat steeds je comfortzone steeds groter wordt. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld steeds een minuutje verder / langer doorgaan dan dat je gewend was.
Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder.
Ik rijd wel auto maar meestal niet te ver van huis of ik ga door de polder (gaat het dan mis, dan kan ik gelijk stoppen). Ik ben ook altijd bang dat ik door de paniek een ongeluk maak omdat ik dan draaierig ben. Dan denk ik dat ik wegval.
Hallo Angela,
Dank voor je reactie.
Op de eerste plaats is het al super goed dat je auto blijft rijden.
Je hebt voor jezelf al “veiligheden” ingebouwd zoals door de polder rijden of vlak bij huis blijven.
De gedachten aan wat er allemaal kan gebeuren speelt hierin een grote rol.
De angst voor een paniekaanval (angst voor de angst) komt waarschijnlijk omdat je je ooit draaierig hebt gevoeld?
Dit kan al komen doordat je voor de aanvang van de rit er al over nagedacht had?
Gevolg is dan vaak dat je onbewust verkeerd gaat ademhalen, meestal is dit kort, snel en een hoge ademhaling.
hierdoor ga je draaierig worden.
De gedachte over het draaierig worden zorgt er dan weer voor dat je denkt dat je wegvalt.
Een paar tips:
-Zorg ervoor dat je voor de aanvang van de rit (dit kan ook al de dag van te voren zijn) bewust bent van je gedachten.
Zijn deze negatief? buig deze dan om naar positieve gedachten. Elke dag 10 minuutjes mediteren helpt ook.
Het kunnen stoppen als dat nodig moest zijn is allerminst handig. Dit zou hetzelfde zijn als met een parachute om in een vliegtuig gaan zitten.
Iemand die je vertrouwd meevragen om je er “doorheen” te helpen is een prima hulpmiddel. Je doel is dan om te blijven rijden.
Merk je dat je draaierig wordt? leg dan een hand op je buik en adem rustig 3 tellen in en 5 tellen uit. Je zal merken dat de duizeligheid verdwijnt.
Ik ben nu erg benieuwd hoe het oefenen verloopt.
Zet hem op!