Paniekaanvallen komen regelmatig voor als je rijangst ervaart. Alleen is nu de vraag hoe daar mee om te gaan.

Speciaal voor die mensen die daar mee worstelen en zelf aan het oefenen zijn is dit artikel geschreven.

Deze tips zijn voornamelijk bedoeld om door te kunnen rijden en is een onderdeel van een training die je kan volgen bij Relaxed Driving. Zeker ook goed te gebruiken als je zelf aan het oefenen bent!

Wat is een paniekaanval precies

Wanneer je een paniekaanval ervaart kun je het gevoel krijgen dat je de controle verliest, gek wordt of een gevoel dat je doodgaat. Symptomen als koude rillingen, misselijkheid, hartkloppingen, tintelingen en een druk op de borst of een gevoel van ademnood horen daarbij.

Deze tips worden onder andere ook gegeven door therapeuten, psychologen en huisartsen. 

10 tips


1ste tip: Bereid jezelf voor, een paniekaanval begint vaak al 45 minuten voordat je in de auto stapt. Stippel bijvoorbeeld je route uit en visualiseer de route (als deze bekend is natuurlijk) neem een tijdstip die past bij wat jij aankan op dat moment. Begin je net dan is een zondagochtend ideaal, heb je het gevoel dat je meer aankan neem dan een iets drukker tijdstip.

 

2. Blijf rijden! dit is de belangrijkste tip, het nare gevoel verdwijnt meestal tussen de 5 en 20 min. Het belang van blijven rijden is dat vermijding wegblijft, ga je stoppen dan zal je angst als een olievlek uitbreiden. Een stelletje vervelende hormonen (adrenaline) willen graag even van zich laten horen totdat het potje adrenaline leeg is je kan dan weer rustig verder.

 

3. Afleiding zoeken is een veel gebruikte methode van piano spelen op het stuur tot luisteren naar een pod cast of lekker meezingen (ook al is het vals) met de radio of favoriete streamingsdienst. terug tellen van 100 naar 0 is ook een opite. Zorg ervoor dat je vóór aanvang rit al weet welke strategie je gaat gebruiken.

 

4. Houding: Zijn je schouders opgetrokken? de volgende oefening zal helpen tijdens het rijden. Trek bewust je schouder op en laat ze naar beneden zakken (in een keer) doe dit een aantal maal. Door te bewegen zal je ook anders gaan ademhalen. Ogen blijven “hangen” op één punt. Kijk (al is het maar even ver naar de horizon en afwisselend naar links en rechts en je dashboard. Een valkuil is het veelvuldig kijken in de binnenspiegel, bij een paniekaanval is dit ongewenst.

 

5. Tijdens een paniekaanval komt het heel soms voor dat er meer gas gegeven wordt om uit de situatie te komen. Dit is ongewenst, dwing jezelf dan om op de rechterstrook te gaan rijden met ongeveer 90 km per uur en wacht daar tot de aanval voorbij is.

 

6. Zithouding: ervaar je last van trillingen in je benen zorg er dan voor dat de stoel op de juiste afstand van het stuur staat. Het kan zijn dat je stoel te ver naar voren staat. Laat je knieën rusten tegen de middenconsole en deur als dit gaat. Je zal wat onderuitgezakter zitten. Schoenen met een punt die wegglijden geeft een onveilig gevoel, een stevige zool geeft meer controle gevoel. Naarmate de angst daalt mag je ook dunnere zolen gebruiken, dit zorgt voor meer gevoel.

 

7. Gedachten: Er kunnen wel eens gedachten opkomen zoals de auto op de snelweg achterlaten om zo snel mogelijk weg te rennen, zulke gedachten zijn slechts gedachten en is geen realiteit. In realiteit zal je de auto op de vluchtstrook zetten om daar bij te komen. Beter is het blijven doorrijden!

 

8. Wazig zien: is een vervelende als je dit ervaart. Controleer eerst even bij een brillenwinkel of er echt iets mankeert met je ogen, deze controle is gratis. Zijn je ogen oké en je gaat wazig zien dan komt dat door de paniek. Ga of blijf op de rechterrijstrook rijden met ongeveer 90 km per uur zorg voor voldoende volgafstand en wacht tot je weer scherper gaat zien.

 

9. Onwerkelijk gevoel: Aangezien deze veel hersencapaciteit inneemt vraagt deze een iets andere aanpak. Focus op details, kijk bijvoorbeeld naar een kenteken en verzin er een plaatsnaam bij zoals: BN – 78 KP  Blijdorp Nuland Kloetinge Papendal en je meer van de cijfers tel dan alle cijfers op of vermenigvuldig ze, Spel de bewegwijzeringsborden met andere woorden wees creatief. Schrijf op een papiertje WAT en HOE je het gaat doen en dat het maar paniek is niets meer en niets minder. En dat het wegzakt.

 

10. Ontspan: zorg 10 minuten voor aanvang voor een rust moment. Even met beide benen op de grond, terug in de realiteit. Een goede meditatie van 10 minuten helpt goed en ook een ontspannende wandeling werkt op de juiste manier, let hierbij goed op je ademhaling!

 

Hoe los jij je paniekaanval op?

Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder en ontvang GRATIS een meditatiefile van Relaxed Driving om een ontspannen start te ervaren!