In het artikel van vandaag vertel ik het verschil tussen een paniekaanval tijdens het rijden en algemene angst tijdens het rijden. Een paniekaanval wordt gekenmerkt door intense lichamelijke sensaties die angst oproepen en tot verontrustende gedachten leiden, zoals het verlies van controle, het gevoel dood te gaan of om een hartaanval te krijgen. Daarbij kan je de volgende fysieke symptomen ervaren:

Bij 4 symptomen praten we over een paniekaanval, zijn er minder dat is dit een angstaanval. Paniekaanval is heftiger en intenser en duurt over het algemeen korter dan een angstaanval.

  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Trillen
  • Ademnood
  • Misselijkheid
  • Beven
  • Pijn op de borst
  • Onwerkelijk gevoel
  • Opvliegers
  • En nog vele andere…

 

Omgaan met paniekaanvallen (Oefening)

Om met paniekaanvallen om te gaan, krijg je vandaag drie oefeningen voorgesteld die thuis kunnen worden geoefend:

Tip 1
Over-ademen oefening: 90 seconden snel en diep ademen door de mond, vergelijkbaar met het snel opblazen van een ballon.

Tip 2
Concentratieoefening: Staar gedurende 90 seconden naar een bobbeltje of vlekje op een muur op hoofdhoogte zonder te knipperen.

Tip 3
Adem tekort oefening: 90 seconden ademen door een rietje (let op dat het rietje echt een kleine opening heeft)

BONUS Tip

Ga jij enorm zweten tijdens een paniekaanval? Dan zou je deze oefening kunnen testen. Stofzuigen in de zomer (of met de verwarming hoog) met een wintertrui aan.

Ben creatief met bedenken van de oefeningen.

Deze bovenstaande oefeningen zijn bedoeld om verschillende sensaties op te roepen en helpen je eraan te wennen, zodat de paniek minder overweldigend en herkenbaar wordt tijdens het rijden. Let hierbij op dat de oefeningen thuis steeds op een andere plaats worden uitgevoerd, dit om gewenning van plaats en sensatie uit te sluiten.

Omgaan met paniekaanvallen (in de auto)

Regelmatig krijg ik de vraag wat moet ik dan doen. Een hele terechte vraag en ook moeilijk te beantwoorden vanachter een laptop. Wel geef ik je graag een aantal basis strategieën mee.

  1. Als je een paniekaanval krijgt blijf je rijden!
  2. Als je een bijrijder hebt laat deze je geruststellen en vertellen wat er nu op dit moment gebeurt.
  3. Laat de paniek met je meerijden op de achterbank
  4. Volg een training

Graag moedig ik je aan om zelf oefeningen te bedenken die aansluiten bij jouw specifieke sensaties tijdens paniekaanvallen. Het is belangrijk om de oefeningen dagelijks te herhalen en de spanning na elke sessie op een formulier bij te houden om te zien of er daadwerkelijk verbetering / gewenning optreedt.

Welke manier zou jij kunnen gebruiken om zelf jouw persoonlijke sensatie op te roepen?

 

Als dank voor je antwoord krijg je GRATIS het registratieformulier in je digitale brievenbus, als je gaat oefenen is dit onmisbaar.

Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder.