Afgelopen week vertelde een klant een verhaal over het inhalen op de autosnelweg, waarvan ik meteen dacht: “Ja, dat is er weer één.” Ze vertelde dat ze inhalen op de snelweg eng gaat vinden, een probleem waar veel mensen mee worstelen. Veel voorkomende klachten zijn:
1. Ik ben ontzettend onzeker op de snelweg.
2. Daarom mijd ik de snelweg, terwijl ik al jaren mijn rijbewijs heb en het niet eng vind om bijvoorbeeld naar de supermarkt te rijden. Wat ik er eng aan vind, zijn meerdere dingen. Ik ben doodsbang om een ongeluk te veroorzaken vanwege mijn onzekerheid.
3. Ik vind het eng omdat alles zo snel voorbij raast en je jezelf een plekje moet opeisen. Er is ook geen weg terug; als je eenmaal op de snelweg zit, kun je er niet meteen af.
4. Ik maak mezelf helemaal gek, want het beperkt me in zoveel dingen.”
5. Dat mensen heel agressief reageren als je een ‘fout’ maakt.”
In dit artikel krijg je een aantal tips waarmee je zelf kunt oefenen. Als je niet zeker weet of het gaat lukken, vraag dan iemand mee als bijrijder die je vertrouwt. Maak van tevoren duidelijke afspraken over wat je van je helper verwacht. Misschien heb je bemoedigende woorden nodig of vind je het fijn als iemand met je meekijkt. Bespreek ook of je helper wel of niet aan je stuur mag komen. Duidelijke afspraken zijn belangrijk!
Tip 1: Let op je gedachten
Zoals in het bericht te lezen is, zegt de persoon: “Ik ben ontzettend onzeker op de snelweg.” Door deze gedachte uit te spreken, maak je de negatieve gedachte sterker. Hoe kun je dit anders aanpakken? Zeg in plaats daarvan: “Ik wil graag zekerder zijn op de snelweg.” Deze zin geeft dezelfde boodschap, en is daarbij positief geformuleerd wat vaker zal leiden tot een positieve beleving.
Tip 2: Blijven rijden!
Het vermijden van de snelweg geeft op korte termijn rust, helaas op lange termijn vergroot het de angst met de kans dat de angst naar andere plaatsen overslaat. Blijf rijden, ook op de plekken die je eng vindt, desnoods met 80 km/h op de rechterrijstrook. Blijf rijden!
Tip 3: Alles lijkt zo snel te gaan.
Als je met 80 km/h op de rechterrijstrook rijdt en wilt opschuiven naar links, kan het verkeer inderdaad snel voorbij schieten. Dit kan angstig aanvoelen. Houd daarom voldoende afstand van je voorligger, minimaal vijf seconden. (hier lees je de praktijk en theorie van de volgafstand) Zie je een plekje in de binnenspiegel? Geef gas en zorg dat je met ongeveer 100 km/h naast het gaatje rijdt. Kijk in de binnenspiegel, vervolgens in de buitenspiegel en over je schouder, en schuif dan op. Dit kan zonder het gevoel dat je iets moet “opeisen”.
Tip 4: Bewustwording
Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat je aan het doen bent. Soms is hulp van buitenaf nodig om je hierbij te ondersteunen. Een bewustwordingsoefening is bijvoorbeeld een grote spiergroep maximaal aanspannen en daarna volledig ontspannen. of knijpen in je stuur en daarna weer losjes vasthouden.
Tip 5: Iedereen maakt fouten
Iedereen maakt weleens een fout(je) in het verkeer. Het is de bedoeling dat we elkaar hierbij helpen. Soms heeft iemand een slechte dag en kan die persoon net dat ene foutje niet hebben, waardoor hij of zij agressief reageert. Steek in dat geval je rechterhand omhoog als teken van excuses. Vaak zal de agressie dan afnemen. Gebeurt dit niet, dan is dat meer het probleem van de ander dan van jou. Niemand is perfect!
Laat je antwoord achter in het commentaarveld hieronder en ontvang GRATIS de “cirkel van angst” in je mailbox.