Waarden: De Fundamentele Richtinggevers in Ons Leven


Waarden zijn de diepgewortelde overtuigingen die ons gedrag sturen en ons helpen bepalen wat belangrijk voor ons is in het leven. Ze fungeren als een kompas, dat ons richting geeft bij het nemen van beslissingen, zowel groot als klein. Waarden gebruiken we ook tijdens ACT (Acceptance and commitment therapy) Terwijl doelen kunnen veranderen en situaties variëren, blijven waarden meestal consistent en vormen ze de kern van onze identiteit.

Wat zijn waarden?

 

Waarden zijn ideeën of principes die we hoog in het vaandel dragen en die ons motiveren. Ze gaan over wat we belangrijk vinden in het leven, zoals eerlijkheid, respect, onafhankelijkheid, familie, gezondheid, succes, vrijheid, of vriendelijkheid. Iedereen heeft een unieke set van waarden die ons richting geven bij het bepalen van wat betekenisvol is.

In tegenstelling tot doelen, die specifiek en meetbaar zijn, zijn waarden niet iets wat je “bereikt”. Je kunt bijvoorbeeld als doel hebben om een marathon te lopen, maar de waarde daarachter zou gezondheid of doorzettingsvermogen kunnen zijn. Waarden zijn dus meer een manier van leven dan een eindbestemming. Ze zijn als een levenslange reis, waarin je constant navigeert naar wat voor jou het belangrijkste is.

Het belang van waarden

 

Waarden helpen ons om te bepalen wat we doen en waarom we het doen. Ze geven ons richting, vooral in moeilijke tijden. Wanneer we geconfronteerd worden met uitdagingen, kunnen waarden ons helpen te beslissen welke acties in lijn zijn met wie we willen zijn. Stel je voor dat je wordt geconfronteerd met een lastige beslissing op het werk waarbij je moet kiezen tussen eerlijkheid of populariteit. Als eerlijkheid een belangrijke waarde voor je is, kan dat je helpen om de juiste keuze te maken, ook al is die niet de gemakkelijkste.

Daarnaast kunnen waarden ons helpen om ons leven meer vervulling te geven. Als we leven volgens onze waarden, ervaren we vaak een groter gevoel van betekenis en tevredenheid. Dit komt omdat we handelen in overeenstemming met wat belangrijk voor ons is, wat leidt tot een gevoel van authenticiteit. Als we echter onze waarden negeren, kan dat leiden tot gevoelens van onvrede, conflict, of stress.

Hoe ontdek je je waarden?

 

Waarden zijn persoonlijk en kunnen van persoon tot persoon verschillen. Wat voor de ene persoon belangrijk is, kan voor iemand anders minder van betekenis zijn. Daarom is het cruciaal om je eigen waarden te ontdekken, zodat je kunt leven volgens wat voor jou belangrijk is, in plaats van volgens de verwachtingen van anderen.

Hier zijn enkele vragen die je kunnen helpen om je waarden te identificeren:

Wat maakt me echt gelukkig en geeft me energie?
Waar voel ik me trots op in mijn leven?
Welke eigenschappen bewonder ik in andere mensen?
Wanneer voelde ik me het meest vervuld of tevreden met mijn leven? Door deze vragen te beantwoorden, kun je meer inzicht krijgen in wat voor jou het belangrijkste is.

Hier kan nog beter je (kern)waarden bepalen volg deze link. (let op hier ben je wel “even” zoet mee) Neem vooral de tijd om het secuur te doen. Het is waarde(n)vol!

Leven volgens je waarden.

 

Het is één ding om je waarden te kennen, maar een ander om ernaar te leven. Dit vraagt bewustzijn en toewijding. Vaak worden we afgeleid door externe druk, zoals verwachtingen van anderen of de eisen van het dagelijks leven. Maar wanneer je een bewuste inspanning levert om te leven volgens je waarden, kun je een dieper gevoel van voldoening en betekenis ervaren.

Een manier om volgens je waarden te leven, is door je acties af te stemmen op wat je belangrijk vindt. Dit kan beginnen met kleine dagelijkse keuzes. Als gezondheid een waarde voor je is, kun je besluiten om gezonder te eten of meer te bewegen. Als relaties belangrijk voor je zijn, kun je ervoor kiezen om meer tijd door te brengen met familie en vrienden.

 

“Values are like fingerprints. Nobody’s are the same, but you leave them all over everything you do.” – Elvis Presley

 

Waarden en veerkracht

 

Waarden spelen ook een belangrijke rol in het vergroten van onze veerkracht (psychologische flexibiliteit). In moeilijke tijden kunnen ze ons helpen om te focussen op wat er echt toe doet, in plaats van overweldigd te raken door tegenslagen. Waarden geven ons een innerlijke kracht, omdat ze ons eraan herinneren wie we zijn en waar we voor staan, zelfs als het leven uitdagend is.

Conclusie

 

Waarden vormen de basis van ons leven en bepalen in grote mate onze tevredenheid en vervulling. Door je waarden te ontdekken en bewust naar hen te leven, kun je een authentieker en betekenisvoller leven leiden. Ze zijn de constante in een wereld vol verandering en helpen je koers te houden, ongeacht de uitdagingen die je tegenkomt.

Wat is een waarde die jij belangrijk vindt in het leven, en hoe helpt deze waarde jou in moeilijke situaties?


Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder.