Autorijden in de regen kan als uitdagend en soms zelfs als gevaarlijk gezien worden. In Nederland, waar regenachtige dagen niet zeldzaam zijn, is het belangrijk om als automobilist goed voorbereid te zijn op natte wegomstandigheden. Regen vermindert het zicht en maakt het wegdek glad, wat de kans op slippen en aquaplaning vergroot. Aquaplaning ontstaat wanneer een auto over een waterlaag op het wegdek glijdt, waardoor de banden tijdelijk hun grip verliezen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, vooral bij hogere snelheden.

Klinkers en het zwarte glimmende (vaak net geasfalteerde toplaag) zijn het gladst. De toplaag bestaande uit ingereden steentjes ervaar je de beste grip het zogenaamde ZOAB wat staat voor zeer open asfalt beton. Meer info

Een belangrijke tip bij regenachtig weer is om soms de snelheid te verlagen. Door langzamer te rijden, neemt de controle over het voertuig toe en wordt de remafstand korter. Daarnaast is het verstandig om extra afstand te houden van de auto voor je, omdat natte wegen de remafstand aanzienlijk verlengen. Werkende ruitenwissers en goede bandenspanning zijn eveneens cruciaal om veilig te kunnen rijden; versleten banden met minder dan 2 millimeter profiel hebben minder grip op natte wegen.

Verder is het handig om verlichting in te schakelen bij regen, zelfs overdag, onder andere om de eigen zichtbaarheid te vergroten. Automobilisten kunnen daarnaast het beste hun rem- en stuurbewegingen geleidelijk uitvoeren om het risico op slippen te beperken.

Tips:

Remmen doe je geleidelijk om doorslippen van de banden te voorkomen, lukt dat niet dan zal bij de moderne auto’s (na 2010) de ABS in werking treden.

Sturen: Ook op een rustige en geleidelijke manier en blijven kijken waar je naartoe wilt.

Beslagen ramen: Zet de airco aan, deze ontvochtigd, temperatuur is apart te regelen en werkt onafhankelijk van de airco.

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kan rijden in de regen een stuk veiliger en relaxter worden. Het draait allemaal om anticiperen en het aanpassen van de snelheid aan de weersomstandigheden, wegdek en verkeersintensiteit.

Rusttijd (ook wel nacht genoemd)

 

Autorijden in het donker vereist extra aandacht en voorbereiding zeker in combinatie met regen, aangezien het zicht en de dieptewaarneming worden verminderd. Vooral tijdens de wintermaanden, wanneer het vroeg donker is. Daarom een paar tips om je een veiliger gevoel en (in)zicht te geven

  • Schone ruiten, spiegels en werkende verlichting.
  • Vuile ramen en spiegels kunnen de schittering van koplampen versterken, wat het zicht kan belemmeren.
  • Controleer ook of alle koplampen, achterlichten en mistlampen goed functioneren en helder/schoon genoeg zijn, zodat je zelf beter kunt zien en goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.
  • Last van de koplampen van je achterligger? Als de binnenspiegel in het midden een knopje/hendeltje heeft zitten kan je de spiegel op anti-verblindingsstand zetten. (zie afbeelding aan de onderzijde spiegel)

Houd voldoende afstand van de auto voor je, aangezien het moeilijker is om obstakels op tijd te zien en te reageren bij weinig licht. Het is altijd verstandig om de snelheid aan te passen aan het zicht. Ook is het raadzaam om kort in de koplampen van tegemoetkomend verkeer te kijken (Voorkomen kan fysiologisch niet) om verblinding te voorkomen; richt je blik na het kijken in de koplamp daarna naar de rechterkant van de weg, de witte belijning kan je hierbij helpen, vervolgens als de tegenligger voorbij is direct weer de verte inkijken.

Tot slot is goed werkende instrumentverlichting belangrijk om afleiding te beperken. Helder licht van het dashboard kan je ogen sneller vermoeien, dus dim deze verlichting maximaal indien mogelijk.

Met deze aanpassingen in rijstijl en voorbereiding wordt rijden in het donker niet alleen veiliger maar ook comfortabeler.

 

Wat is jouw tip om in de regen en donker te rijden?


Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder.