Autorijden in de sneeuw vraagt om een iets andere rijstijl dan “normale” omstandigheden. Winterse omstandigheden kunnen voor prachtige landschappen zorgen, maar op de weg zijn ze soms een uitdaging. Het zicht wordt iets minder, wegen kunnen glad worden, en het verkeersbeeld zal anders zijn dan anders. Hier zijn belangrijke aandachtspunten en tips om veilig en relaxter door de sneeuw te rijden.

Voorbereiding is cruciaal

 

  • Een goede voorbereiding begint voordat je de weg op gaat. Het is slim om de weersverwachting te controleren en stem je plannen daarop af.
  • Zorg dat je auto klaar is voor winterse omstandigheden. Winterbanden zijn belangrijk; deze bieden meer grip en een kortere remweg bij temperaturen onder de 5 graden Celsius. (dit betekent niet dat je harder kan rijden)
  • Controleer ook de bandenspanning, want koude temperaturen kunnen deze verlagen.
  • Vul de ruitenwisservloeistof bij met antivriesvloeistof en zorg dat de ruitenwissers in goede staat zijn.
  • Houd een ijskrabber, sneeuwborstel en eventueel een deken in je auto, voor het geval je vast komt te zitten.
  • Als je vasaline hebt vet dan de rubbers van de auto in zodat deze heel blijven bij het openen van het portier of kofferbak.

 

Pas je rijstijl aan

 

Sneeuw verandert de dynamiek van autorijden. Hier zijn enkele tips:

  1. Verlaag je snelheid: Gladheid verlengt de remweg aanzienlijk. Door langzamer te rijden, heb je meer controle over je voertuig.
  2. Houd voldoende afstand: Een grotere volgafstand, (4 a 5 seconden) verdubbel de afstand dit geeft meer tijd om te reageren op onverwachte situaties.
  3. Rijd soepel: Voorkom plotselinge bewegingen zoals hard remmen of abrupt sturen. Dit kan slippen veroorzaken. Versnellen en afremmen doe je geleidelijk met gevoel.

 

Gebruik van technieken bij sneeuw

 

Als je in de (verse) sneeuw rijdt, kunnen andere technieken helpen om grip te behouden:

  • Schakel vroeg op: Door in een hogere versnelling te rijden, wordt minder kracht op de wielen gezet, wat helpt om grip te houden.
  • Anticiperen: Kijk ver vooruit en anticipeer op mogelijke gevaren. Let op glimmende plekken op het asfalt, want dit kan op ijs wijzen.
  • Gebruik je rem voorzichtig: Bouw de remdruk rustig op als het wegdek extreem glad zou zijn (gebeurd zelden) dan kan de ABS aangaan, dit zal je voelen in het rempedaal deze zal een constante trilling geven.
  • Auto zonder ABS: Hierbij laat je de rem los als je merkt dat je gaat glijden en vervolgens bouw je weer opnieuw de remdruk op.
  • Black ice ziet er zwart uit omdat het zo doorzichtig is dat het asfalt van de weg erdoorheen schemert. Dit verraderlijke verschijnsel ontstaat wanneer gesmolten ijs of sneeuw weer bevriest en een dun, onzichtbaar laagje vormt op de rijbaan.

 

Bij slippen

 

Als je toch in een slip raakt, blijf rustig en kijk in de richting waar je naartoe wilt, en blijf het rempedaal voelen onder je voet. Bij voertuigen met achterwielaandrijving kan wat gas geven helpen om de auto te corrigeren, terwijl je bij voorwielaandrijving beter kunt ontkoppelen. Wat echt helpt?

Een slipcursus geeft ECHT inzicht in welke handelingen je het beste kan uitvoeren in specifieke situaties. Enorm leerzaam. Wil je weten waar je echt iets leert?  Neem daarvoor contact op.

Alternatieven en noodsituaties

 

Bij extreme sneeuwval is het soms beter om helemaal niet de weg op te gaan. Overweeg het openbaar vervoer of blijf thuis als het niet noodzakelijk is om te reizen. Kom je vast te zitten? Zorg dat je zichtbaar bent door je waarschuwingslichten aan te zetten en, indien veilig, je auto vrij te maken van sneeuw.

Conclusie

 

Rijden in de sneeuw vereist alertheid, anticipatie, ontspanning en een goed voorbereide auto. Door de snelheid aan te passen, soepel en met gevoel te rijden en voorbereid op pad te gaan, kun je veilig genieten van het winterse landschap.