5 tips om rijangst uit te leggen
We zijn allemaal wel eens bang. Gelukkig maar, want angst waarschuwt je voor gevaar. Je schrikt als je een brandlucht ruikt. Je lichaam reageert, zodat je actie kunt ondernemen (vechten / vluchten of bevriezen. Dit is een gezonde reactie.
Maar hoe leg je uit dat je niet in je eigen auto durft te rijden? Tijdens een feestje vertel je in een groepje dat je niet op de snelweg durft te rijden, of dat je tunnelangst hebt.. En dan komen de vragen; Wat gebeurt er dan met je? Wat voel je dan? Waarom durf je dat niet meer? Zelf kan je prima vertellen wat er in je lichaam gebeurd, wat je voelt: zweethanden, hyperventileren, enz. Maar uitleggen waarom je lichaam zo reageert is lastig.
5 tips om uit te leggen wat rijangst met je doet:
Een aantal voorbeelden:
*autosnelweg angst: stel je voor; je bent aan het rijden en je bijrijder maakt ineens een beweging met zijn voet alsof hij gaat remmen. Deze beweging geeft dan bij jou een schrik reactie, maar ebt snel weg waardoor je weer verder kunt. Maar als je rijangst hebt blijft dat gevoel de hele weg bij je.
*negatieve gedachten (Beren op de weg): we gaan naar de kermis en samen stappen we in de achtbaan. Hoe vaak heb jij niet gedacht; zit die beugel wel goed vast? Ik weet zeker dat deze gedachte wel eens bij je op is gekomen. Als je rijangst hebt is die gedachte erg sterk en moeilijk om te zetten naar positieve gedachten.
*tunnelangst: Voor rijders zonder tunnelangst kan je jouw gevoel het beste als volgt uitleggen; je rijd op de snelweg en je ziet een tunnel op afstand voor je, maar die tunnel is dichtgemetseld en iemand naast je zegt dat je gewoon moet doorrijden!!! omdat de muur niet echt is. Dat gevoel heeft iemand met tunnelangst..
*kennis is beperkt aanwezig: als je al een geruime tijd niet meer op de snelweg hebt gereden of je andere angsten hebt ontlopen dan gaat je kennis over hoe je je moet gedragen naar beneden. De kennis is wel aanwezig maar heeft zich verstopt op een plekje waar je niet gemakkelijk bij kan. Om iemand uit te leggen hoe dat werkt, vraag dan maar of hij/zij nog weet hoe je de inhoud van een cirkel berekend?
*vaardigheid: als je iets lang niet doet dan verminderd je vaardigheid. Neem als vergelijking, schaatsen, als je dat lang niet doet dan is het na een paar jaar echt weer heel wiebelig om er op te staan. Maar eenmaal weer gewent schaats je weer lekker een paar rondjes.
Wil je mijn facebook live in de herhaling zien? klik dan op deze link
Het mooie van het antwoorden op deze vraag is dat jij je manieren kan delen met anderen zodat zei daarvan kunnen leren.
Hoe mooi is dat??
Op jouw veilige kilometers,
Anesti.
PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!
Ik hoop te verbeteren met mijn rijangst
Beste Mevr. Rijnen,
Hopen op iets duurt lang, actie ondernemen zorgt voor daadwerkelijke verandering.
Zijn er al concrete doelen gesteld voor het aanpakken van de rijangst?
Heel veel succes!
Anesti.