7 stappen na een ongeval meer kennis is minder rijangst
Een ongeluk zit in een klein hoekje dat weten we allemaal. Betrokken raken bij een auto-ongeluk kan iedereen overkomen, ook de beste chauffeurs. Maar wat moet je precies doen na een verkeersongeval?
Tijdens een verkeersongeval waar ikzelf laatst bij betrokken was, heb ik een aantal foutjes gemaakt. Fouten die ik met jou wil delen zodat ze jij ze niet hoeft te maken
Ik zat met een leerling in de auto die net met de eerste rijles bezig was. Nog maar net zat ze 15 minuten achter het stuur. De koppeling en het gas deed ik. We stonden te wachten voor het verkeerslicht, op het moment dat deze op groen sprong liet ik de koppeling opkomen maar gaf te weinig gas (ja, ook dat kan zelfs mij gebeuren). De auto achter ons lette niet goed op en klapte er boven op. Het eerste wat ik deed was: *@#$%^&, juist ….. vloeken. Niet goed natuurlijk; maar wat moet je wel doen als je betrokken bent bij een verkeersongeval?
1. Breng jezelf en andere betrokkenen eerst in veiligheid en zorg voor eventuele gewonden.
(verplaats gewonden niet maar leg iets warms over hem/haar heen) of zorg voor beschutting.
2. Als de auto’s nog kunnen rijden, rij dan zo snel mogelijk naar een veilige plek.
3. Maak met je smartphone meerdere foto’s van de situatie en van de schade van beide auto’s
4. Daarna is het belangrijk om een Europees schadeformulier in te vullen. Zorg dat je er altijd 1 bij je hebt.
5. Zorg dat je altijd gegevens hebt van de bestuurder (rijbewijs, identiteitsbewijs) en van het voertuig (kentekenbewijs)
6. Als er getuigen zijn van de aanrijding, vraag dan of je hun naam en adres mag opschrijven. Mocht blijken dat een verklaring van een getuige noodzakelijk is dan neemt de schadebehandelaar contact op met de getuige.
7. Laat je schade altijd schatten door een schade expert. Neem geen genoegen met een bedrag wat je wordt aangeboden!
Omdat ik midden in een rijles zat, wilde ik de aanrijding zo snel mogelijk afhandelen. De bestuurder die ons had aangereden had ook haast. Dus alles ging te snel.
Zo had de bestuurder geen rijbewijs mee alleen een ID. Heb ik geen foto’s gemaakt van de situatie en heb ik niet samen met de andere partij het schadeformulier ingevuld. We spraken af dat de bestuurder langs zou komen om het schadeformulier in te vullen. GELUKKIG hielt deze zich aan haar belofte en kwam de bestuurder de volgende dag netjes langs.
Dit zijn natuurlijke behoorlijke blunders, want wat was er gebeurt als de bestuurder niet was gekomen?
Dan had ik alleen met het kenteken naar mijn verzekering moeten gaan en was het een lastige weg geworden.
Neem a.u.b. de tijd om de nodige gegevens te registreren…..
Eind goed al goed!
Laat het hieronder weten in het commentaarveld en kom op de VIP lijst te staan voor de anti-slip cursus die er binnenkort weer gaat komen!
Wil je mijn facebook live in de herhaling zien? klik dan op deze link
Op jouw veilige kilometers,
Anesti.
PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!
Vorige zomer voor het eerst in mijn rijleven een ongelukje gehad.
Ik reed de parkeerplaats op en een bedrijfsbus die geparkeerd stond kwam achteruitrijdend zijn parkeerplek af.
Hij zag mij niet en na een flink ruk aan het stuur kon ik hem net niet ontwijken.
Alleen veel schrik een een deuk met flinke kras op mijn achterbumper. Wat was nou het geval, meneer heeft er niets van gemerkt en na luid toeterend van mij en mijn man nog proberen achter het busje aan te rennen is meneer weggereden. Kenteken gauw in ons hoofd geprint en de naam op het busje. Ja en dan? Politie gebeld na de auto veilig in een parkeerheven te hebben geplaatst.
Toen wij op de politie stonden te wachten, kwam heel vreemd het busje terugrijden naar de parkeerplaats. Ik sprak de man voorzichtig aan dat hij mij had aangereden 5 minuten eerder. Ik rook al snel een walm van alcohol en probeerde met de man te blijven praten. Hij bood zijn excuses aan en wilde mij zijn telefoonnummer en adres wel geven. Terwijl ik aan het schrijven was zei ik tegen hem dat de politie eraan kwam, want ja hij was in eerste instantie weggereden. Op dat moment probeerde hij te stoppen met gegevens te geven, want was toch niet nodig. Mijn man vroeg of hij gedronken had en hij loog niet, maar kwam wel met dat we het maar niet tegen de politie moesten vertellen en aan zijn gezin moesten denken.
Gelukkig kwam de politie snel en hebben wij beiden verhaal gedaan. Man was eerlijk dat hij in eerste instantie weg was gereden, niets had gemerkt, maar omdat hij wat was vergeten terug gekomen was. Ik signalleerde de agent op alcohol en die kwam dan ook met een blaastest aan.
Lang verhaal kort te maken. Hij mee naar politiebureau (te hoog alcoholpromillage) en wij ook, want ik had mijn papieren niet bij mij (oeps). Daar hebben wij formulieren ingevuld, foto’s gemaakt etc. en nadat meneer klaar was met zijn tests kwam hij zijn gegevens ook invullen op het formulier. Wat bleek nou!!! Meneer schreef een hele andere naam en adres op dan hij mij verteld had!!! Hij had dus mij proberen te flessen!!!
Dus thanks Anesti voor deze tips. Hopelijk niet weer gauw een ongeluk, maar weet wel wat te doen nu.
Ow wauw Renate wat een verhaal!
Super dat je het kenteken onthouden hebt en ook de “eventuele” bedrijfsnaam.
Tja en altijd foto’s maken van het ID en kentekenbewijs en de schade zelf.
Gelukkig is het goed afgelopen en heb je zelfs een proces verbaal van de politie.
Dit zal de afhandeling zeker versnellen.
Dank voor je reactie Renate!
Handig dat je deze tips over wat te doen bij een ongeval deelt. Soms kan er echt niemand iets aan doen. Vorige winter gleed een auto bij het stoplicht tegen de mijne aan. Dat gebeurt nou eenmaal bij gladheid. Er kwam geen gevloek of gescheld aan te pas. Beiden wisten we wat te doen stond. Alle formulieren waren binnen tien minuten ingevuld. De schade viel gelukkig ook nogal mee.
Laatst was ik getuige van een aanrijding van een voetganger. Ik heb meteen de ambulance en politie gebeld en erop gestaan dat die man naar het ziekenhuis werd gebracht. Het bleek namelijk aanvankelijk nogal mee te vallen. Hij bleek echter behoorlijke inwendige kneuzingen te hebben en was zes weken arbeidsongeschikt. Het echte fysieke ongemak voelde hij echter niet meteen, maar pas later.
Hallo Natalie,
Ongevallen gebeuren in het verkeer. Fijn dat je zo snel reageerde!
Ook als je een ongeval meemaakt is het verstandig om je te laten checken.
Als veroorzaker is het verstandig om getuigen, politie en foto’s te maken.
Na het ongeval komt dan pas vaak het besef wat er precies is gebeurd.
Een goede letselschade advocaat kan hierbij (uit eigen ervaring) prima helpen.