Jezelf belonen na een oefenmoment of ander spannend moment.
Als je rijangst ervaart dan is dat op sommige momenten super spannend.
Als je dan na jouw training een succes moment viert dan zorgt het fijne moment ervoor dat het neurologische pad in je hersenen breder/sneller word. (je wilt er tenslotte meer van!) Jouw angst gevoel zal uiteindelijk op de achtergrond raken en het “Yes ik kan het” gevoel op de voorgrond. Dat is het doel van een succes moment vieren…en jezelf belonen.
Er zijn echter 5 fouten die regelmatig gemaakt worden en daardoor het Vieren / belonen niet wordt gedaan. Welke dat zijn lees je hieronder.
1: Je bent klaar met je training. Je bent 30 minuten bezig geweest met jouw angst. Daarna rij je terug naar huis en eenmaal thuis ga je door met je dagelijkse leven. Mail lezen, boodschappen doen, schoonmaken, enz. enz.. OEPS! Sta bewust stil bij wat je net hebt gedaan..
2: Je onderschat het effect van jezelf belonen. Na een training vind je het niet nodig om jezelf te belonen of dat succes momentje te vieren, want je vindt het onzin…. Nu heb je wel getraind en je bent jezelf er niet bewust van. Een gemiste kans.
3: Je vindt jezelf het niet waard om te belonen. Je denkt na een training, waarom zou ik mezelf belonen, Moet dat nou? De rest van de wereld doet het toch ook niet. Waarom moet ik het wel doen? NOU omdat jij rijangst hebt en daar hard voor aan het werk bent. Dus wel vieren. Je bent het waard om van je rijangst af te komen.
4: Vergeten! Het gebeurt te vaak. Na een training vergeet je jouw moment te vieren. Het is een onderdeel van de rijangst reductie training. Het vieren van successen hoort er bij.
5: Schaamte. Er is een groep mensen die rijangst hebben en zeggen, daar ga ik wat aan doen. Petje af voor die groep. En er is een andere groep die zich schaamt voor het feit dat ze rijangst hebben….Het uitbundig of het überhaupt vieren/belonen gebeurt dan ook vaak niet. (oplossing: Pak stiekem iets lekkers en eet dat op in de auto als beloning, niemand ziet het)
En om het feestje compleet te maken een extra tip: nummer 6:
Bij een lastige oefening, kan je het gevoel hebben dat deze training niet lekker ging. Je ondervond een hoge mate van angst. Het voelde niet lekker je onderbreekt de training en gaat naar huis.
De training was het in jouw ogen niet waard om jezelf te belonen om dit moment te vieren. Juist wel doen. Het gaat erom dat je de oefening hebt uitgevoerd. Als de oefening slecht is gegaan in je ogen, jammer dan. Het lukt niet altijd, daarom noemen we het een training! En omdat je je angst bent aangegaan is het juist belangrijk dat je het viert.
Hoe vier je een moment?
Het maakt niet uit. Een dansje in de woonkamer, je favoriete muziek luisteren, het weekblad lezen, reep chocolade helemaal alleen opeten….(even me time) Wat wetenschappelijk is bewezen is dat hoe uitbundiger je het viert, met emotie en beweging hoe dieper/sneller het neurologisch pad gaat zijn. (myelinesatie) Herhaling is belangrijk!
Een eigen voorbeeld, Na een persoonlijke drempel te hebben genomen heb ik een dansje gedaan in de kamer en was ECHT blij dat ik het gedaan had. Regelmatig worden er hier in huis high fives gegeven bij het overwinnen van obstakels.
Zorg er in ieder geval voor dat je het aangename gevoel van de beloning combineert met de training die je hebt gedaan.
Je legt dan de link van de Stimulus (rijangst) naar de Respons (feestje) op deze manier is de beladenheid van rijangst in je hoofd steeds minder aan het worden.
Het zijn tenslotte de gedachten die rijangst een podium geeft.