De grootste fouten EN oplossingen bij bijrijdersangst
Wat kan je als bestuurder doen als je iemand naast je hebt zitten met bijrijdersangst?
Bijrijdersangst is heel erg vervelend.
Niet alleen voor diegene die het heeft maar ook voor diegene die achter het stuur zit. Je bent lekker aan het rijden en naast je zit iemand die compleet in de stress schiet als er een auto voor je gaat remmen of als er een auto van links of van rechts komt. Niet fijn voor hem/haar maar ook zeker niet voor de bestuurder.
De grootste fouten die je als bestuurder kunt maken op dat moment zijn;
1: de persoon met angst niet serieus nemen. Het komt de sfeer echt niet ten goede als je op zo’n moment zegt; “stel je niet aan, ik ben een goede chauffeur”. Zo’n reactie heeft echt geen zin. Je helpt hem/haar hier echt niet mee.
2: commentaar terug geven. Stel de auto voor je remt, naast je wordt er direct gereageerd; Oeh let op, remmen, remmen……. Wat je dan beter niet kan doen is als volgt reageren: “ja dat heb ik wel gezien, dat zeg je elke keer, hoe je nou eens stil…. NIET DOEN… Je kan beter zeggen: “dank je wel”. Dan haal je gelijk de spanning er uit.
3: nog een veel gemaakte fout is het extreem gaan rijden. Bijvoorbeeld door dicht op de auto voor je te gaan rijden. Waardoor je in jouw optiek kan laten zien dat het allemaal wel kan en dat jij controle hebt over de auto… NIET DOEN.. De angst wordt dan alleen maar groter.
4: tegen de persoon naast je zeggen dat hij/zij zich niet moet aanstellen… NIET DOEN… Neem ze serieus..
5: Het is heel verleidelijk om de persoon te laten rijden i.p.v. er naast te laten zitten… NIET DOEN… Ook al hebben ze nog zo veel commentaar. Als ze achter het stuur plaats nemen kunnen ze niet meer werken aan hun bijrijdersangst. Je denkt dat je zo het probleem oplost maar eigenlijk wordt het probleem alleen maar groter..
Wat kan je wel doen om de bijrijder te helpen met zijn/haar angst
1: geruststellen; laat merken dat je weet dat hij/zij het angstig vindt om ernaast te zitten.
2: In stapjes laten zien dat het in orde is. Heb je een vermijdende type bijrijder in de auto (=iemand die constant naar beneden kijkt) vraag dan op een rustig moment of ze even mee wil kijken. Gewoon even een paar seconden. En bouw dit op met kleine stapjes.
3: Toon begrip voor zijn/haar angst. Ga niet roepen; stel je niet aan. Maar zeg dat je snapt dat hij/zij zich angstig voelt en vertel dat je er zeker rekening mee zult houden.
4: de volgafstand groter maken is voor diegenen met bijrijdersangst heel prettig. Met name voor iemand met bijrijdersangst is het heel spannend als ze dicht op de andere auto zitten. Diegene weet niet hoe hard je kan en hoe hard je moet remmen. Waarschijnlijk zal hij/zij in het luchtledige mee remmen.
Door de volg afstand groter te maken zodat je kan laten zien dat als de auto voor je remt jij ook tijd genoeg hebt om te remmen. Vertel dan ook wat je ziet gebeuren en zeg wat je gaat doen…
Laat je inzicht achter hieronder in het commentaarveld en help anderen ook met dit probleem!
Wil je mijn facebook live in de herhaling zien? klik dan op deze link.
Op jouw veilige kilometers,
Anesti.
PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!
De ‘tips’ lijken me ‘logisch’, ik pas ze reeds enkele jaren toe, al is dit niet altijd even gemakkelijk. Soms vraagt de verkeerssituatie zo goed als alle aandacht.
Ik merk niet echt veel ‘verbetering , wel in tegendeel.
Een meer doortastende therapie dringt zich misschien op ?
Waar kan ik daartoe in Vlaanderen ( België ) terecht ?
Graag een antwoord aub .
Hallo Luc,
Wat goed dat je reeds de tips al jaren toepast.
En soms vraagt een verkeerssituatie alle aandacht, wat kan betekenen dat juist voor het belangrijke moment je kunt zeggen “ik snap dat je angstig kunt zijn” en nu ga ik extra goed opletten omdat ik zo veilig mogelijk wil rijden.
Er kan een onderliggend probleem zijn wat weinig met het autorijden te maken heeft.
Het kan zich uitten tijdens een autorit.
Als u een mail stuurt naar anesti@relaxeddriving.nl kan ik u een aantal coaches adviseren.
Ik denk dat ik het zeldzame type 3 ben. Door de snelheid en het geluid om me heen word ik overprikkeld. Vervolgens ben ik bang een paniekaanval te krijgen. In het verleden weleens gehad tijdens het meerijden. Als je een paniekaanval hebt terwijl een auto 130km per uur verder gaat voelt dat heel naar. Ik rij elke week mee met mijn partner en ze is heel begripvol. Maar na jaren word het nog steeds niet minder. Terwijl ik wel veel therapie heb geprobeerd. Wat kan ik nog doen?
Hallo Jo,
Dit is interessant,
Je hebt meerdere therapieën gehad die het gewenste resultaat niet hadden.
Nu wil ik graag weten welke dit zijn geweest.
Je mag je antwoord ook sturen naar anesti@relaxeddriving.nl dan kunnen we samen verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
Groet,
Anesti
Jullie zeggen dus feitelijk dat de rijder zijn rijstijl moet aanpassen aan de bijrijdersangst. Dat lijkt me niet gewenst. De chauffeur gaat dan anders rijden dan zij gewend is en dan krijg je ongelukken.
Beste Gerda,
Dank voor je bericht.
Het artikel beschrijft hoe je iemand kunt helpen die bijrijdersangst ervaart.
Welke stappen er genomen kunnen worden.
En ja, een kleine aanpassing in de rijstijl kan al wonderen doen.
Dit betekent natuurlijk niet dat de bestuur de complete rijstijl moet veranderen, de veiligheid is het belangrijkste.
En mocht deze aanpassing onvoldoende werken is er altijd de mogelijkheid om een training te volgen waarmee je snel weer met een lekker gevoel naast de bestuurder kan zitten.
Goedenavond,
Net thuis na een afschuwelijke rit in het donker en met regen.
Als bijrijder had ik er al een beetje last van dat ik niks snel voorbij moet zien gaan en na m’n herseninfarct is dit nog erger geworden.
Vooral donker rijden wordt ik echt ziek en paniekerig van. M’n lijf reageert zo erg vooral omdat ik het zelf slecht zie in het donker. Zit er huilend naast. Partner is vooral erg geïrriteerd, niks geen geruststellende woorden.
Ik weet niet wat te doen.
Hallo Marijke,
Het lijkt erop dat je het zelf mag oplossen, misschien heb je het artikel ook laten lezen aan je partner?
Vaak geeft dit ook al wat meer inzicht.
En het blijft natuurlijk jouw paniek en niet die van je partner, wat dan ook inhoud dat jij er mee aan de gang gaat.
Wat het aandeel van het herseninfarct is kan de huisarts je beter vertellen, de tips kunnen daardoor iets anders uitpakken. Wel kan je er mee experimenteren zodat je zelf erachter komt wat werkt.
Tip 1: zoek in de rechterbovenhoek (bij het vergrootglas) eens op bijrijdersangst er is nog veel meer te lezen!
Tip 2: kijk naar beneden naar bijvoorbeeld je schoenen en bestudeer deze eens alsof je een professor bent die nog nooit een paar schoenen heeft gezien.
Tip 3: Hou de feedback over de rit voor je. Geef deze pas aan het einde van de rit, dit zal ook de irritatie van de bestuurder doen afnemen.
Tip 4: Blijf binnen in de auto kijken met extreme nieuwsgierigheid en ervaar de gevoelens die er zijn. Er proberen voor te zorgen dat deze nare gevoelens weggaan zal er voor zorgen dat ze juist sterker worden.
Laat je me weten hoe de tips zijn bevallen?
Heel veel succes!!!!
Dankjewel voor je antwoord. Ik heb ondertussen een goed gesprek met m’n partner gehad en het eindelijk uit kunnen leggen.
Ik ga met je tips aan de slag. Komt vast goed.
Beste Marijke,
Fijn dat je een goed gesprek hebt gehad met je partner.
Hou je me op de hoogte van de progressie en mocht je specifieke vragen hebben dan mag je altijd contact opnemen.
Heel veel succes!