Denken, denken en nog eens denken daar gaat het vandaag over. Want we hebben nogal wat gedachten op een dag. Een veel gebruikte denkwijze bij iemand die rijangst ervaart is een daarop volgende reactie:
Ik denk dat ik vaak te laat ben als ik op een situatie af rij; bijvoorbeeld te laat met remmen, of iets te laat gezien en daardoor word ik angstig, het voelt heel vervelend.
En juist deze reactie, is een grote denkfout. Want juist mensen met rijangst of die een verhoogde spanning ervaren, juist die personen hebben een hele goede snelle reactie. Ze zijn juist heel erg gefocust, ze kijken voor zich uit en denken al aan wat er kan gebeuren. Ze letten maar op één ding en zijn er dan ook als de pinken bij om te reageren.
Dus de reactie is helemaal niet langzamer…..dat is enkel een manier van denken. Denken dat je te laat zal reageren , wat uiteindelijk de waarheid niet is.
Het probleem is dat je erg gefocust bent plus een hele snelle reactie hebt. Ideaal zou je denken en het tegendeel is waar.
Helaas.
Mensen met rijangst of die een verhoogde spanning ervaren daar is de alertheid zo extreem aanwezig dat het uiteindelijk tegenwerkt.
Wat gebeurt er?
Je krijgt een verhoogde hartslag, de adrenaline stijgt, je gaat sneller adem halen, zweten kortom allemaal nare lichamelijke symptomen waar je van af wilt want hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. de zogenaamde cirkel van angst.
Je hoeft niet altijd te reageren zoals je reageert. Er is namelijk ruimte tussen de reactie en de actie. En daar kan je iets aan doen. Als je bijvoorbeeld een auto aan ziet komen van rechts dan hoef je niet gelijk te reageren er is ruimte om ergens anders aan te denken. Vaak zeggen mensen dit is een reflex ik kan er niks aan doen.
In dit korte Engelstalige you tube filmpje is uitgelegd waarom je tijd hebt om na te denken al denk je zelf misschien van niet.
Laat je antwoord achter in het commentaarveld hieronder