Ik wil alleen maar gelukkig zijn Anesti!

Een uitspraak die wel eens voorkomt tijdens een exposuresessie. Vandaag kan je lezen waarom je dit zo graag wilt en waarom dit zo lastig kan zijn.

Creatieve hulpeloosheid 


Creatieve wat???

Creatieve hulpeloosheid (gaat niet over hulpeloosheid in de toekomst, jezelf of je leven) is het gevoel dat je vastzit en geen nieuwe ideeën kunt bedenken, ook al doe je je best. Dit gebeurt vaak als je bang bent om fouten te maken, alles perfect wilt doen, of veel druk voelt om iets goeds te maken. Het kan je creativiteit blokkeren, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit gevoel bestaat. Zodra je dat weet, kun je manieren vinden om weer verder te gaan en nieuwe ideeën te ontdekken. Meer weten?

Enkele tips om te ontdekken of je creatieve hulpeloosheid inzet:

  • Ik moet me goed voelen
  • Ik moet deze ongewenste gedachten kwijtraken
  • Ik moet deze ongewenste gevoelens kwijtraken
  • Ik moet deze ongewenste emoties kwijtraken
  • Ik moet van deze herinnering(en) af

Je wilt deze kwijtraken en vervangen door fijne en aangename gedachtes, herinneringen, gevoelens, en emoties.

 

Geen Stress!

 

Iedereen heeft een bepaalde mate van creatieve hulpeloosheid. Het gaat pas een probleem worden als je je vastklampt aan deze agenda. (dit vastklampen kan zorgen voor verschillende vervelende psychologische aandoeningen)

Strategieën om controle te ervaren.

 

Emotionele controle strategieën zijn technieken die je kunt gebruiken om emoties beter te begrijpen en beheersen. Dit kan helpen om kalm te blijven in moeilijke situaties of om negatieve emoties, zoals woede of verdriet, te verminderen. Voorbeelden van deze strategieën zijn diep ademhalen, je gedachten bewust veranderen naar iets positiefs (cognitieve herstructurering), of jezelf even afleiden met iets anders. Het doel is niet om emoties te onderdrukken, maar om er op een gezonde manier mee om te gaan, zodat ze het autorijden niet negatief beïnvloeden.

 

Wanneer werken de strategieën niet?

 

Als sommige strategieën voor je werken, dan vooral blijven doen. Echter vaak zijn er strategieën die verkeerd worden toegepast. Zoals dat de technieken MOETEN worden gevolgd (want het zou moeten helpen) of de strategieën worden bovenmatig of ongepast gebruikt.

Neem als voorbeeld een stukje chocolade.

Als je met al je aandacht een stukje chocolade eet van zeer goede kwaliteit, het echt proeft en ervan geniet, dan voel je je goed ( ervan uitgaande dat je van chocolade houdt)

Dus als je dat als een ECS (emotionele controle strategie) gebruikt, flexibel en met mate, dan verrijkt het je leven. Maar doe je het overmatig, dan kan het ten  koste gaan van je gezondheid, doordat je bijvoorbeeld te zwaar wordt, En bovendien, als je intense emotionele pijn hebt en chocola eet  om jezelf daarvan af te leiden, zal dat ook niet helpen.

Om over na te denken

 

Heb je bijvoorbeeld ooit iets heerlijks gegeten met als hoofddoel om ongewenste gevoelens zoals verveling stress of angst te verdringen? en gaf die ervaring je veel voldoening? zet dat eens tegenover situaties waarbij je at vanuit waarden rondom genieten van je eten, of rondom verbinding en delen met dierbaren  Welke gaf meer voldoening? (Als je twijfelt lees dan dit blog)

Juist daarom is het belangrijk om vanuit je waarden te handelen 😉

 

Welke innerlijke ervaring staat in de weg bij het bereiken van jouw waarden


Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder