Een ongeluk zit in een klein hoekje dat weten we allemaal. Betrokken raken bij een auto-ongeluk kan iedereen overkomen, ook de beste chauffeurs. En wat is precies belangrijk na een verkeersongeval?

Tijdens een verkeersongeval waar ikzelf laatst bij betrokken was, heb ik een aantal foutjes gemaakt. Fouten die ik met jou wil delen zodat ze jij ze niet hoeft te maken.

Wat was er gebeurd?

Tijdens een vroege rit (het was nog donker) reed ik op een smalle 80 km/u weg. Na een flauwe bocht naar rechts zag ik een auto mij tegemoet komen en werd verblind. Op zich is dat geen probleem, je kijkt dan even uit de lichtbundel en schuift op naar rechts, op het moment van opkijken zag ik dat de andere bestuurder ook naar mijn kant van de rijbaan was gereden. Verder uitwijken naar rechts was de enige optie. De ruimte was echter krap waarbij een aanrijding voorkomen onmogelijk was. Na de klap stapte ik met trillende beentjes en een stijve nek uit. Gelukkig was het ambulancepersoneel en politie snel ter plaatse. Na de verklaring mocht ik naar huis.

Wat te doen als je betrokken bent bij een verkeersongeval?

 

1. Breng jezelf en andere betrokkenen eerst in veiligheid en zorg voor eventuele gewonden.

(Laat eventuele gewonden op een veilige plaats liggen of zitten. Leg iets warms over hem/haar heen) of zorg voor beschutting.

2. Maak met je smartphone meerdere foto’s van de situatie en van de schade van beide auto’s

3. Als de auto’s nog kunnen rijden, rij dan naar een veilige plek.

4. Daarna is het belangrijk om een Europees schadeformulier in te vullen. Zorg dat je er altijd 1 bij je hebt.

5. Zorg dat je altijd gegevens hebt van de bestuurder (rijbewijs, identiteitsbewijs) en van het voertuig (kentekenbewijs) Een goede foto van het kenteken is ook handig

6. Als er getuigen zijn van de aanrijding, vraag dan of je naam en adres mag opschrijven. Mocht blijken dat een verklaring van een getuige noodzakelijk is dan neemt de schadebehandelaar contact op met de getuige.

7. Laat je schade altijd schatten door een schade expert. Neem geen genoegen met een bedrag wat je wordt aangeboden! (ervaring leert dat het vaker gebeurt als de tegenpartij geen verzekering heeft)

Bonus TIP:

8. Voor een correcte afhandeling is een letselschadeadvocaat zeker de moeite waard. Deze kan je helpen met alle zaken waar jij niet aan denkt.

Een aantal weken later…

Nu is het zo dat na een ongeval er vaak “nare” reacties komen van het lichaam. Als rijangst reductietrainer weet ik dat natuurlijk. Elke keer dat er een auto tegemoet komt reageerde ik daar op. Gelukkig heb ik een afspraak gemaakt om een I.E.M.T. sessie te volgen waarbij de scherpe kantjes van de herinnering afgehaald worden. (I.E.M.T lijkt veel op E.M.D.R) Want hoe eerder ik deze “vervelende” beelden aanpak des te minder tijd het krijgt om zich diep te nestelen in het brein.

Nu ben ik benieuwd wat jij hebt gedaan na een ongeval.

Hoe heb jij gedachten over een ongeval verwerkt?


Laat het me weten in het reactieveld onderaan dit artikel

Eind goed al goed!