Overwin je Rijangst: Samen de Weg op

 

De heerlijke temperaturen komen eraan, de zon schijnt dan weer volop, en we trekken er massaal op uit naar zwembaden of voor leuke dagjes weg. Iedereen heeft die ontspanning nodig, want de boog kan tenslotte niet altijd gespannen zijn. Maar als iedereen klaar is om te vertrekken, komt vaak de vraag: “Wil jij rijden?”

Ahhhh. Je gedachten schieten alle kanten op:

Er zitten kinderen in de auto.
Ik weet de weg niet.
Oh nee, dadelijk krijgen we een ongeluk.
Straks ziet iemand dat ik helemaal niet kan rijden.
Ik durf helemaal niet.
Dus antwoord je: “Nee, rij jij maar. Ik geniet liever nog even van de zon!” Niet het meest eerlijke antwoord, maar je bent even van het moeilijke moment af.

Stel je nu eens voor…

 

Stel je nu eens voor dat je partner weet dat je last van rijangst hebt en tegen je zegt: “Ik help je er vanaf, dat hebben we zo voor elkaar!” Het klinkt als een droom, maar met de juiste aanpak kan dit werkelijkheid worden.

LET OP!!!

 

Natuurlijk kan een partner een geweldige steun zijn bij het aanpakken van je rijangst. Als je iemand vraagt om je te helpen, stel hem of haar dan de volgende vragen:

A. Ga je nooit boos worden als ik schrik tijdens het autorijden?
B. Neem je mij en mijn rijangst serieus?
C. Help je me als ik daarom vraag?
D. Weet je dat angst en hulpeloosheid twee verschillende dingen zijn? Ik ben namelijk niet hulpeloos!
E. Benader je mij als volwassene?
F. Ik kan autorijden en heb alleen hulp nodig op sommige stukjes. Help je mij daarbij?
G. Zeg alsjeblieft nooit dat het wel meevalt… dat doet het niet!

De juiste helper vinden

 

Als je helper aan deze eisen kan voldoen, dan heb je een goede te pakken. Deze helper kan je eraan herinneren om bijvoorbeeld je oefeningen te doen door je een belletje te geven of een berichtje te sturen, of je een duwtje in de rug te geven als het even tegenzit.

Maak duidelijke afspraken

 

Voordat je begint met oefenen, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wat je wel en niet wilt. Dit zorgt ervoor dat er geen onduidelijkheden zijn en dat je je beide comfortabel voelt tijdens het proces.

Het belang van oefening

 

Regelmatig oefenen is cruciaal om je rijangst te overwinnen. Begin met kleine stapjes. Misschien begin je met korte ritjes in een rustige buurt voordat je je waagt aan drukkere wegen. Zorg ervoor dat je helper kalm en ondersteunend blijft, ongeacht de situatie.

Zelfhulpstrategieën

 

Naast de hulp van een partner, zijn er ook zelfhulpstrategieën die je kunt toepassen om je rijangst te verminderen:

Ontspanningstechnieken: Probeer ademhalingsoefeningen of meditatie om jezelf te kalmeren voordat je gaat rijden.
Positieve zelfpraat: Herinner jezelf eraan dat je een competente bestuurder bent en dat je in controle bent.
Stap-voor-stap aanpak: Dwing jezelf niet om meteen lange afstanden te rijden. Bouw het langzaam op.

Professionele hulp

 

Als je merkt dat je rijangst te groot is om zelf aan te pakken, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een exposure-therapeut met of zonder psycholoog kan je helpen met specifieke technieken en ondersteuning.

Wie kies jij het liefste om mee te gaan oefenen?

 

Het kiezen van de juiste persoon om mee te oefenen kan een groot verschil maken. Zorg ervoor dat deze persoon geduldig, begripvol en bereid is om je te ondersteunen op jouw voorwaarden.

Conclusie

 

Rijangst serieus nemen en er actief aan werken, is de sleutel tot het overwinnen ervan. Met de juiste ondersteuning, duidelijke communicatie en regelmatige oefening kun je je zelfvertrouwen achter het stuur terugwinnen en weer met plezier de weg op gaan. Vergeet niet dat zelfs kleine stappen vooruit een groot verschil kunnen maken. Wie weet, misschien ben jij de volgende keer degene die met vertrouwen achter het stuur kruipt en geniet van een ontspannen dagje weg.

Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder (ik help je graag)