Veel mensen geloven dat rijangst vanzelf verdwijnt, net als een griepje. Helaas is dat meestal niet het geval. Sterker nog, hoe langer je je rijangst negeert, hoe moeilijker het wordt om actie te ondernemen en het probleem aan te pakken.

Laten we het anders formuleren: als de pijn niet groot genoeg is, zal er weinig veranderen. Pas wanneer de angst echt hinderlijk wordt, ben je geneigd om actie te ondernemen.

Voorbeeld van een Cliënt

 

Neem het verhaal van een van mijn oud-cliënten. Hij had al meer dan 20 jaar last van de angst dat hij betrokken zou raken bij een ongeval. Die angst zorgde ervoor dat hij de auto vaak liet staan. Uiteindelijk kwam hij via een doorverwijzing bij Relaxed Driving terecht. Zijn strategie om de angst te overwinnen was door er keihard tegen te vechten en zijn gevoelens te onderdrukken.

Waar deze ACT metafoor goed bij past:

De ACT metafoor van de vlek.

 

Je hebt het eindelijk gekocht: dat mooie pak dat je zo graag wilde hebben. Maar nu ben je lekker uit eten en heb je zitten knoeien met de pizza; er is een vetvlekje op gekomen. Je pakt meteen je servet om het schoon te boenen. Je boent en boent, maar uiteindelijk is de vlek alleen maar groter geworden.

In sommige situaties geldt het volgende: hoe harder je tegen bepaalde gebeurtenissen vecht, hoe groter ze worden. Zo werkt dat ook bij innerlijke ervaringen.

Het proces van het toelaten van angstgevoelens is essentieel. Je mag gaan leren om op jezelf te vertrouwen en de controle terug te nemen. Deze cliënt begon consequent met de oefeningen en binnen 90 dagen had hij zijn rijangst overwonnen. Nu stapt hij zonder noemenswaardige angstgevoelens in de auto.

Hij heeft zijn angst recht in de ogen gekeken en dat was de sleutel tot ontspannen en zelfverzekerd autorijden.

Actie = Reactie

Een actie gericht op je doel leidt tot succes! Wil je zelf aan de slag om je rijangst aan te pakken? Hier zijn 11 tips om je op weg te helpen:

11 Tips om Je Rijangst te Overwinnen:

 

  1. Zoek een Helper: Vraag iemand om je te ondersteunen tijdens het rijden. Een vertrouwd persoon kan je helpen om rustiger te blijven.
  2. Blijf Gemotiveerd: Houd je einddoel in gedachten: zonder angst autorijden. Maak gebruik van positieve affirmaties en herinner jezelf eraan waarom je dit wilt bereiken.
  3. Feedback Timing: Bespreek met je helper wanneer je feedback wilt ontvangen. Sommigen vinden het prettig om direct feedback te krijgen, terwijl anderen liever wachten tot na de oefensessie.
  4. Samenwerken: Als je je onzeker voelt, vraag je helper dan om met je mee te kijken. Dit kan je geruststellen en ervoor zorgen dat je je veilig voelt.
  5. Maak een Oefenplan: Stel samen met je helper een oefenprogramma op dat stap voor stap je rijangst vermindert. Begin met eenvoudige ritten en bouw langzaam op naar complexere situaties.
  6. Positieve Motivatie: Vraag je helper om je op een positieve manier te motiveren. Feedback moet opbouwend zijn en gericht op je vooruitgang.
  7. Stel Grenzen: Bespreek of je helper wel of niet mag ingrijpen tijdens het rijden. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt onverwachte situaties die je angst kunnen vergroten.
  8. Start Simpel: Begin op rustige plekken zoals een industrieterrein. Hier kun je in alle rust oefenen zonder druk.
  9. Vertrouwen: Wederzijds vertrouwen is cruciaal. Zorg dat je helper iemand is bij wie je je op je gemak voelt.
  10. Maak Afspraken: Maak duidelijke afspraken met je helper en houd je eraan. Dit voorkomt verwarring en zorgt voor een veilige leeromgeving.
  11. Kies de Juiste Persoon: Je partner is niet altijd de beste keuze als helper. Een goede vriend of vriendin kan soms beter zijn, omdat diegene objectief kan blijven en je geen extra druk oplegt.

 

Het Belang van de Juiste Helper

 

Een helper kan een cruciale rol spelen bij het overwinnen van rijangst, maar het moet wel iemand zijn die aan de juiste voorwaarden voldoet. Vertrouwen, geduld en positieve ondersteuning zijn hierbij essentieel.

Wie zou jij het liefste vragen om je te helpen met het overwinnen van je rijangst, en waarom?
Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen en wie jou het beste zou kunnen helpen!