Rijles Vs. Rijangst reductietraining
Wat is nu het grootste verschil tussen een rijschool en een rijangst reductietraining bij Relaxed Driving ?
Zeker als je last hebt van spanningen of van angst in de auto dan kan waarschijnlijk je eerste gedachte zijn;
Een rijschool daar heb je tenslotte ook je rijbewijs gehaald toch?
Als je rijangst hebt hoor je van de meeste mensen in je omgeving “neem een paar rijlessen dan ben je er zo vanaf”
Helaas werkt dat niet zo.
Gas geven remmen en eventueel schakelen kan je al dus aan het bedienen van de auto ligt het niet.
Mocht je nu toch rijlessen willen nemen bereid je dan voor op feedback van verkeersdeelname.
Een rij-instructeur bekijkt HOE je deelneemt aan het verkeer en of dit veilig is.
De belevingswereld (angst) die jij op dat moment ervaart zal weinig tot geen aandacht krijgen. Of nog erger, de angst wordt niet serieus genomen.
Opmerkingen als:
- Het gaat toch prima
- Wat doe je nu moeilijk
- Stel je niet aan
Krijg ik vaker te horen van mensen die eerst bij een rijschool zijn geweest. Om dan nog verder te zoeken naar een oplossing is zeker niet makkelijk, om van de deuk in het zelfvertrouwen maar te zwijgen.
Of zoals een oud client schreef:
Quote: Jaren heb ik niet durven rijden. Ook een aantal reguliere lessen gevolgd maar dit heeft niet geholpen. Via via kreeg ik de gegevens van Anesti en heb ik na enige aarzeling een afspraak gemaakt. Nu een aantal maanden later kan ik met trots zeggen dat ik weer durf te rijden.
Juist zijn aanpak waar het niet gaat om te leren rijden maar om je angsten aan te gaan en je bewust te zijn van je eigen gedachten.
Ik ben heel blij dat ik het ben aangegaan want het heeft mij heel veel vrijheid terug gegeven.
Of
Wanneer is rijles dan wel geschikt?
*Als je langer dan een jaar niet hebt gereden kan het prettig zijn om een (aantal) herhalingslessen te nemen.
*Als je een rijstijlanalyse prettig vind omdat je denkt dat je een slechte chauffeur bent.
*Als je geen rijbewijs hebt 🙂
Rijden met een rij-instructeur
De instructeur zit naast je en je doet de oefeningen, dit kan prettig voelen en goed gaan omdat je het veiligheidsgevoel van de instructeur hebt.
Er is een dubbele bediening aanwezig is wat je een veilig gevoel kan geven. (verantwoordelijkheid uit handen geven)
Het gevolg is dat je met de instructeur prima kunt rijden maar zodra je alleen in de auto zit het probleem weer sterk naar boven komt.
Als je van je angst wilt afkomen mag je zoveel mogelijk oefenen (in stapjes) over een langere periode in veel verschillende omstandigheden zoals met regen, zon, druk verkeer en rustig verkeer.
Je zal merken als je een rijangst reductietraining volgt dit oefenen steeds makkelijker gaat.
Zodat er een nieuwe “neurologische snelweg” in je hoofd kan worden gemaakt en de “oude weg” overwoekerd wordt met onkruid!
Hiermee leer je iets nieuws…..autorijden geeft vrijheid en is leuk!
Als dank voor je antwoord geef ik je graag GRATIS het Pdf Angstcurve en Vermijding voor meer inzicht in je rijangst.
Hi Anesti,
Mooie verwoording van een veel voorkomende keuze stress die mensen met een rijangst ervaren. Ze willen wel maar, bij wie of welke opleider stap je dan in?
Het is dan ook goed dat je jouw mogelijkheden duidelijk maakt en de meesten zullen zich dan ook meer geholpen voelen vanuit jouw specialisme en minder vanuit het ervaringsniveau van de ‘gewone’ rijinstructeur.
Los daarvan lees ik in je uiteenzetting dat mensen die het gas geven, remmen en sturen al kunnen niet meer bij een rijschool hoeven aan te kloppen. Toch is mijn ervaring dat dit gas geven, remmen en sturen als zoiets eenvoudigs wordt weggezet terwijl ín deze Rijvaardigheid vaak juist de vermindering van onzekerheid of rijangsten zit. In vele trauma trainingen die ik heb mogen verzorgen bleek hier een grote winst te behalen naast een traject zoals jij toepast en in bent gespecialiseerd.
Mede hierom lijkt het me zeer interessant om een samenwerking aan te gaan zodat jouw cursisten ook hun rijvaardigheid kunnen optimaliseren alvorens de rijtrainingen op de openbare weg aanvangen en we zodoende tot een nog hoger en relaxter resultaat kunnen komen.
En ik hoop op een mooie prijs in de vorm van je PDF angstcurve en vermijding 😉
Hallo Pieter,
Dankjewel voor het compliment.
Hoe mooi is het om het woord “gewone” rijinstructeur tussen haakjes te zien.
En ja het is inderdaad eenvoudig uiteengezet dat als je kan remmen, sturen en gas geven.
Er zit veel meer achter dan dat ik omschrijf; jij vanuit jou ervaring met de trauma trainingen weet dan ook dat als de handelingen relaxed uitgevoerd worden dit een wisselwerking geeft met het brein. Deze ervaart dit dan ook als prettig wat dan weer een positieve uitwerking geeft.
Het klopt wat je schrijft dat deze vaardigheden belangrijk zijn, het heeft zeker een invloed op de rij”beleving” daarom ook belangrijk dat hier voldoende en professionele aandacht aan besteed wordt.
Je Angstcurve krijg je vanzelf in je digitale brievenbus.
Hoi Anesti,
Ik heb geen rijlessen tegen rijangst gevolgd, omdat ik weet dat het niet in mijn rijvaardigheid, maar in andere zaken zit. En daar ben ik volop mee aan de slag.
Hallo Angela,
Goed dat je er mee bezig bent.
Het drempeltje kom je echt wel over!
Succes!!
Rijles geven v.s. verkeerscounceling, het zijn inderdaad twee verschillende vaardigheden. Ze kunnen elkaar versterken en iemand met rij- e/o verkeersangst doet er goed aan zich te oriënteren bij een proffesionele coach die beide vaardigheden combineert.