Rijangst of te wel amaxofobie is een bijzondere angst, juist omdat het zelfs in de wetenschap nog niet helemaal duidelijk is hoe rijangst zich ontwikkeld. En omdat niemand hetzelfde is en iedereen een andere trigger (activatie) van de angst heeft. Hieronder staan de 4 grootste fouten opgesomd waar je direct actie op kunt ondernemen.
Veel actie plezier!
De eerste en meest voorkomende fout kan je meteen onder nummer 1 vinden.
1: Geen Doel stellen
Een doel is een gewenste situatie, iets dat je wilt bereiken. Je wilt bijvoorbeeld je zelfvertrouwen in de auto vergroten en je weet niet wat je moet doen.
Stel jezelf een haalbaar doel en maak dat doel specifiek.
Bijvoorbeeld: Ik wil op 6 maart naar Eindhoven rijden om 10:00 uur Met een snelheid van 100 km/h In mijn eigen auto. Bij het stellen van een doel is het belangrijk om je doel uitdagend en spannend te maken. Gebruik hierbij de S.M.A.R.T methode voor optimaal resultaat
2: Niet erkennen van je angst
Je herkent het wel maar je erkent de angst niet!
Belangrijk is om je angst toe te laten. Als dat gelukt is dan ga je je fantastisch voelen.
Als je jouw angst hebt aangekeken, je bent doorgegaan en is er niets gebeurd… zal je voelen dat het je een kick geeft.
Als je die kick niet hebt gevoeld, dan heb je waarschijnlijk voordat het te angstig werd de auto aan de kant gezet of heb je besloten om te stoppen.
3: Je niet laten coachen
Je wilt het allemaal alleen doen! Zonder coach is het lastig, laat je helpen! Zorg dat er iemand bij is die je vertrouwd en iemand die weet wat hij/zij doet met je zelfvertrouwen. Dit kan familie, vriend/vriendin zijn.
Spiegelen: Om erachter te komen hoe jij je kan gedragen in een stressvolle situatie is het volgende bedacht.Ga iets samen doen wat je coach ook spannend vindt en kijk dan hoe hij/zij zich gedraagt. Welke houding neemt hij/zij aan en ga die houding spiegelen. Je zult merken dat het werkt. Een vertrouwde coach is onmisbaar.
4: Zelfvertrouwen
Denken dat je binnen een week zelfvertrouwen hebt, dat het zo voor het grijpen ligt alsof je naar de winkel gaat?Zelfvertrouwen krijg je niet binnen een week, daar mag je echt aan werken.
Deze 7 punten helpen je verder:
- Leer je bewust te worden van je gedachten en je denkfouten.
- Oefen met zelfcompassie.
- Confronteer jezelf met je angsten en ga die uitdagingen aan.
- Stel realistische maar uitdagende doelen.
- Durf te falen.
- Probeer nieuwe dingen uit.
- Investeer in persoonlijke groei en ontwikkeling.
Schrijf je doel op.
Wat wil je bereiken binnen 90 dagen. Hang jouw doel waar je het kan zien en maak elke dag een stapje in de juiste richting.
Stap elke dag even uit je comfortzone. En als je dat dan hebt gedaan, vier dan ook dat succes moment…
Elke dag een kleine stap maakt dat je over 90 dagen een gigantisch eind vooruit bent gekomen.
Na het luisteren, lezen en kennis op te doen over jouw rijangst, moet je daarna de stap nemen om het ook te gaan DOEN! Zet jezelf in de actiemodus, anders doe je wat je deed en veranderd er geen reet!
Wat een enorme boost geeft aan het uitvoeren van je doel? Dat is het opschrijven en “wereldkundig” maken. Dit zorgt voor een stok achter de deur om door te zetten.
Juist daarom is het belangrijk om jouw doel hieronder op te schrijven zodat jij jezelf eraan kunt houden. Durf jij het? Schrijf je doel S.M.A.R.T geformuleerd hieronder op. (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden)
Als dank voor je antwoord wil ik je graag verder motiveren om aan de gang te blijven in het aanpakken van je angst. Schrijf hieronder je grootste vraag over rijangst en ik adviseer je graag
Hoi Anesti,
Ik zal na al die jaren ook weer “aan de bak” moeten.
Ik heb vroeger (lees: 13+ jaren geleden) in verschillende auto’s gereden, in busjes, in tractors, in…of op…vorkheftrucks.
Toen kreeg ik een burnout waardoor ik in de uitkering terecht kwam en de auto vanwege de financiën ook weg moest.
Ik heb in de jaren dat ik reed nooit rij-angst gehad, ik zat graag achter het stuur.
In 2010 moest ik dus helaas vaarwel zeggen tegen mijn autootje. Van toen tot nu kwam het wel regelmatig voor dat ik bij iemand in de auto zat en het gesprek kwam op of ik het autorijden niet afleer zo, en drie of vier keer bood iemand me het stuur aan, zodat ik kon oefenen. Maar had steeds een smoes. Te moe, of mss. durfde ik niet meer.
Nu heb ik weer een eigen bedrijf, online. Half april komt er een grote batch goederen naar de opslagplaats en ik had al lang in gedachten om een fietskarretje te kopen om zo de goederen op en neer naar mijn huis te krijgen.
Maar verdorie! Ik heb gewoon een rijbewijs en ik kan zo het busje lenen van deze opslagplaats (spacewinner). Maar dan kom ik dus een metershoge drempel tegen…
Ik weet wel dat ik het wel kan, maar die drempel hè. Ik heb gelukkig wel een vriend die aanbood dat we een keer in zijn auto kunnen oefenen, dus die zal ik nu wel moeten inschakelen.
Hopelijk is dat genoeg, en anders kan ik wellicht jouw hulp nog inschakelen.
Met vriendelijke groet.
Hallo Rolf,
Wat omschrijf je goed wat je hebt meegemaakt en je gevoel hierbij.
Het lijkt er in eerste instantie op dat je het nog niet zo makkelijk vindt om het heft in eigen handen te nemen.
Je wilt ontzettend graag en je ziet er ook de voordelen van in.
Autorijden is hetzelfde als leren lopen, dat verleer je ook niet.
Als je 13 jaar niet gelopen hebt zal je in het begin misschien even wankel op je benen staan maar na een korte tijd weet je niet anders meer dat lopen natuurlijk verloopt.
Samen met een vriend die eerste stap nemen is prima idee.
Er is altijd een mogelijkheid om een online sessie in te plannen voor advies.
Hoi Anesti,
Dank voor je antwoord.
Dat is wat ik eigenlijk ook dacht, dat je het niet echt verleerd. Die vriend is momenteel in het buitenland, maar als hij terug is, gaan we een eindje rijden, eerst maar even op wat landweggetjes.
Ik heb al een paar yt-filmpjes gekeken over hoe het schakelen in combinatie met de koppeling enzo ook alweer werkt, omdat je daar een aantal dingen tegelijk moet doen. Maar wat je zegt, ik gok dat de eerste 5 minuten even stroef gaan, maar dat het dan wel weer lukt.
ik denk dat de mindset wel belangrijk is, dat je er positief over denkt, dat je denkt dat je het kunt. Dus ik zal voor het rijden een paar positieve situaties omtrent het rijden voor mijn geest halen. Zoals bijv. dat mijn moeder altijd het liefst bij mij in de auto zat, omdat ik zo rustig reed. Of dat het trekkerrijexamen ging als een mes door een pakje boter.
Alleen nog even mijn theorie bijspijkeren.
Hoi Rolf,
Super dat je al een afspraak hebt gemaakt met die vriend.
Een extra stok achter de deur kan zijn om ook een tijdstip bij de bewuste dag af te spreken.
Dit zorgt er voor dat het steeds lastiger is om smoesjes te bedenken.
Als het helpt om je wat zekerder te voelen kan YT filmpjes dat gevoel versterken.
Echt nodig is het niet, de handeling gaat zo snel dat het denken amper de kans krijgt.
Goed dat je aandacht geeft aan de mindset!
Zeker de positieve herinneringen naar boven halen en als je je helemaal hebt ingeleefd in de positieve gedachten dan er een positieve emotie aan koppelen. Dit zorgt voor een groter effect.
Theorie bijspijkeren?
Is dat echt nodig?
Je kan ook met iemand meerijden en dan in je hoofd vertellen wie wat gaat doen en waarom.
Laat je me weten hoe het rijden is verlopen.
Misschien kan ik je nog wat tips geven.
Succes!