Je verantwoordelijkheid nemen als je rijangst ervaart.

Verantwoordelijkheid is een groot woord, vooral als het gaat om opvoeding en persoonlijke groei. Als je rijangst hebt, lijkt het soms alsof de verantwoordelijkheid iets is wat je niet kunt of wilt dragen. Toch, door dit artikel te lezen, maak je een belangrijke stap: je begint te beseffen dat het “kind in jezelf” misschien geneigd is om die verantwoordelijkheid te ontwijken.

Net zoals kinderen hun verantwoordelijkheid afschuiven op broertjes, zusjes of zelfs het zandmannetje (“hij zorgt ervoor dat ik niet kan slapen”),

Jij bent verantwoordelijk voor je rijangst

 

Hebben wij als volwassenen onze eigen manieren. Misschien gebruik je excuses zoals: “Rij jij maar, ik voel me niet zo lekker,” of “Jij rijdt altijd zo fijn, wil jij terugrijden?”

Hoe je aan rijangst bent gekomen, is niet eens zo belangrijk. Wat telt, is dat je verantwoordelijkheid neemt om er iets aan te doen. Zodra je die verantwoordelijkheid accepteert, neem je de controle terug. Jij zit achter het stuur, letterlijk en figuurlijk. Let op je gedachten, want ze kunnen je snel weer verleiden om terug te vallen in oude patronen van excuses.

 

Tip 1: Let op je gedachten

 

Je gedachten zijn slechts gedachten; ze zijn niet de waarheid. Hier begint vaak de basis van veel soorten angsten, waaronder rijangst.

Tip 2: Buig negatieve gedachten om naar positieve

 

Een voorbeeld:

  • Negatieve gedachte: “Ik krijg straks een paniekaanval als ik op de snelweg rijd.”
  • Positieve ombuiging: “Als ik straks op de snelweg heb gereden, trakteer ik mezelf op iets lekkers.”

Tijdens het rijden kunnen er allerlei fysieke reacties optreden, van zweten en bonzend hart tot het gevoel van trillende benen. Dit zijn tekenen dat je lichaam reageert op je angst. Het belangrijkste is om te beseffen dat deze symptomen van jou zijn, en dat je ze mag toelaten. Naarmate je langer rijdt, zullen ze gaan verminderen.

Wat te doen bij tussentijdse problemen?

 

Een snelle, oppervlakkige ademhaling is vaak de oorzaak van paniekgevoelens. Als je merkt dat je je anders begint te voelen, richt je dan op je ademhaling. Leg één hand op je buik en voel hoe deze uitzet bij het inademen. Adem 3 tellen in door de neus, en 5 tellen uit door de mond. Tel in je hoofd mee, zelfs als het wat saai wordt.

Afleiding helpt

 

Sommige mensen vinden afleiding een goede manier om de spanning te verminderen. Zing mee met de radio (dat helpt ook bij je ademhaling!) of trommel met je vingers op het stuur alsof je piano speelt. Veel mensen hebben hier baat bij gehad.

Een begeleider meenemen

 

Tot slot kan het nuttig zijn om iemand mee te nemen als begeleider. Kies iemand die je vertrouwt en die je kan motiveren door te gaan, zelfs als je je angstig voelt. Maak van tevoren duidelijke afspraken over wat jullie van elkaar verwachten. Of neem contact op via WhatsApp op 06-209 300 71 voor professionele begeleiding. Wij helpen je graag om je negatieve gedachten voorgoed achter je te laten en je veilig te laten oefenen, zodat rijangst snel tot het verleden hoort.

Welke negatieve gedachten houden jouw angst in stand?


Laat je reactie hieronder achter en deel jouw verhaal!