Voor veel mensen roept het woord “tandarts” niet meteen positieve herinneringen op. Je zit met je mond open terwijl de tandarts met verschillende instrumenten aan de slag gaat om je tanden schoon te maken of te repareren waar nodig. Zolang je gebit gezond is, hoef je misschien niet bang te zijn voor een bezoek aan de tandarts, en stel je het mogelijk ook niet uit.
Rijangst werkt op een vergelijkbare manier.
Zolang alles goed gaat tijdens het rijden, is er niets aan de hand. Maar als je een nare ervaring hebt gehad, kan deze gaan knagen. Het gevoel groeit, en de angst om weer in eenzelfde situatie terecht te komen wordt groter. Voor je het weet, vermijd je bijvoorbeeld de snelweg volledig.
Als we denken aan de tandarts, weten we dat als we niet gaan dit uiteindelijk tot problemen leidt. Het vermijden van een bezoek zal de gezondheid van je gebit achteruit laten gaan, totdat het moment komt dat de pijn groter is geworden dan het ongemak van naar de tandarts gaan. Ditzelfde principe geldt ook voor rijangst. Hoe langer je situaties vermijdt die je angst oproepen, hoe groter en onoverkomelijker de angst lijkt te worden.
Wat houdt ons tegen?
Er zijn bepaalde gedachten die ons kunnen weerhouden van het ondernemen van actie, zoals:
- Pijn: Fysieke of mentale pijn kan ons afschrikken.
- Angst: We zijn bang voor wat kan gebeuren.
- Faalangst: De gedachte dat we misschien niet zullen slagen (“wat als…”).
- Schaamte: De vraag “Waarom kan ik dit niet?” speelt soms mee.
Er is maar één manier om deze blokkades te doorbreken, en dat is actie ondernemen. Door passief af te wachten en te hopen dat het vanzelf overgaat, verandert er meestal weinig. De oplossing ligt juist in het ondernemen van stapjes, hoe klein ook, om je angst onder ogen te zien en ermee om te leren gaan.
Een paar dagen geleden bezocht ik zelf de tandarts, waar ik weer even herinnerd werd aan hoe belangrijk het is om stappen te blijven zetten, ook als het ongemakkelijk voelt. Na een lange sessie liep ik lachend naar buiten.
Hoe dat kan?
Een paar factoren hielpen me ontspannen, zoals:
- Een deskundige tandarts en assistent die precies wisten wat ze deden.
- Humor om me op mijn gemak te stellen en de spanning weg te nemen.
- Heldere uitleg over de behandeling en waarom die nodig was.
- Inzicht in alternatieve opties.
- Een blijvend en positief resultaat na afloop.
Overeenkomsten met rijangst
Bij het aanpakken van rijangst spelen dezelfde principes een rol. Een ervaren exposure therapeut kan je helpen om de stappen te nemen die nodig zijn om je angst te overwinnen. Humor en luchtigheid tijdens de praktijklessen helpen om spanning los te laten. Duidelijke communicatie en een duidelijke scheiding tussen praktische instructies en coaching dragen bij aan een vertrouwde, veilige leeromgeving. Bovendien zal een therapeut met ervaring in angstcoaching zich richten op een blijvend resultaat, waarbij de focus ligt op een blijvend effect in plaats van tijdelijke oplossingen.
Wat houdt jou tegen?
Laat hieronder een reactie achter met jouw grootste struikelblok, en ontvang GRATIS een hulpmiddel voor het opstellen van SMART-doelen. Een helder doel opstellen kan je helpen om je angsten stap voor stap te overwinnen. Met een uitgebreid formulier helpen we je een duidelijk en haalbaar doel voor ogen te krijgen en ontdek je hoe je op een gestructureerde manier je rijangst kunt aanpakken.