Een Goede Voorbereiding is het Halve Werk: Zelf oefenen bij Rijangst.

We horen het vaak: “Een goede voorbereiding is het halve werk.” Of het nu gaat om het voorkomen van files, het plannen van een heerlijke maaltijd, of zelfs het bouwen van een huis, voorbereiding speelt een cruciale rol. Maar hoe zit het met rijangst? Kun je je voorbereiden op een training?

Het antwoord is ja. Een gedegen voorbereiding kan het verschil maken tussen een angstige, stressvolle rit en een beheersbare, zelfs aangename ervaring. Of je nu te maken hebt met lichte spanning of ernstige rijangst, deze aanpak kan je helpen om je rijervaring te verbeteren en je angst te verminderen.

Waarom Voorbereiding Belangrijk is bij Rijangst
Wanneer je te maken hebt met rijangst, kan de gedachte aan autorijden al voldoende zijn om stress op te wekken. Door jezelf goed voor te bereiden, kun je de basis leggen voor een rustigere, meer gecontroleerde rijervaring. Hieronder vind je een stappenplan in negen eenvoudige stappen om je te helpen bij de voorbereiding op een rijangstreductietraining.

1. Visualiseer Je Moeilijkste Situaties


Begin je voorbereiding door je voor te stellen wat je als moeilijk ervaart. Denk bijvoorbeeld aan het invoegen op de snelweg of rijden door druk verkeer. Visualiseer deze situaties en bedenk daarbij mogelijke oplossingen. Doe dit een half uur voor het slapengaan, zodat je geest rustig kan werken aan deze scenario’s terwijl je slaapt.

2. Mediteer de Avond Vooraf


Mediteren helpt om je geest te kalmeren en je voor te bereiden op de volgende dag. Neem 15 minuten de tijd om te mediteren voordat je naar bed gaat. Dit helpt je om een staat van rust te bereiken, wat essentieel is om de volgende dag met een lage spanning te beginnen.

3. Mediteer Vlak Voor het Rijden


Net voordat je gaat rijden, is het nuttig om nogmaals te mediteren, dit keer voor maximaal een uur. Door te mediteren vlak voor je gaat rijden, kun je eventuele opkomende spanning direct aanpakken en jezelf in een kalme staat brengen.

4. Plan Je Route en Doel


Weet precies welke route je gaat nemen en hoelang je van plan bent te oefenen. Stel daarbij een specifiek doel vast, zoals het rijden op de snelweg met een maximale spanning van 6 van de 10 of het soepel invoegen met beheersbare spanning. Het hebben van een duidelijk doel geeft je richting en maakt de oefening doelgerichter.

5. Zorg Voor Benodigdheden


Zorg ervoor dat je alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik hebt, zoals je rijbewijs en autosleutels. Het is belangrijk dat je alles klaar hebt liggen zodat je je volledig kunt concentreren op het rijden.

6. Stel Je Stoel en Spiegels Correct Af


Neem de tijd om je stoel en spiegels goed af te stellen. Zorg ervoor dat je comfortabel zit en goed zicht hebt op de weg. Dit helpt je om je zelfverzekerder te voelen tijdens het rijden.

7. Denk Jezelf Groot


Gebruik je fantasie om jezelf in een krachtige positie te plaatsen. Stel je voor dat je een koning(in) bent of een andere rol die je zelfvertrouwen geeft. Dit mentale beeld kan je helpen om je sterker en zelfverzekerder te voelen.

8. Maak Jezelf Fysiek Groot


Zorg ervoor dat je rechtop zit met je schouders naar achteren. Loop met een stevige, zelfverzekerde pas naar je auto en vergeet niet te glimlachen. Door jezelf groot te maken, stuur je signalen naar je brein dat je de situatie onder controle hebt.

9. Neem de Tijd Voordat Je Vertrekt


Voordat je de motor start, tel tot tien en let op je ademhaling. Zorg ervoor dat je buikademhaling rustig en gelijkmatig is. Als je dit bereikt, ben je klaar om te vertrekken.

Wat Je Kunt Verwachten


Deze stappen zullen je rijangst niet direct laten verdwijnen, maar ze helpen wel om je beginspanning laag te houden. Met een lagere beginspanning kun je langer blijven rijden voordat de spanning te hoog oploopt. Dit geeft je meer gelegenheid om positieve ervaringen op te doen, wat essentieel is voor het overwinnen van je rijangst.

Conclusie


Rijangst is een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding kun je deze uitdaging effectief aanpakken. Begin vandaag nog met deze negen stappen en ontdek hoe je jezelf kunt trainen om rustiger en zelfverzekerder achter het stuur te zitten.

Wil je meer leren over hoe je rijangst kunt overwinnen? Overweeg dan onze speciale dubbel-CD voor mensen met rijangst, nu beschikbaar met een aanzienlijke korting. mail naar anesti@relaxeddriving.nl voor info en bestellen.